ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 720 са избитите в предградия на Киев през руската окупация

буча украйна руско-украинска война военни престъпления убити цивилни

Над 720 души са били убити в Буча и други предградия на Киев по време на руската окупация, а още над 200 души са в неизвестност. Това съобщи днес министерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от Асошиейтед прес.

Само в Буча до момента са намерени 403 тела по данни на кмета Анатолий Федорук. Главната прокуратура на Украйна заяви вчера, че разследва и събитията в района на град Бровари, който се намира на североизток. Властите съобщиха, че телата на шестима цивилни са били открити с огнестрелни рани в мазе в село Шевченково и се смята, че отговорни за това са руските сили.

Около 400 мирни граждани са били погребани от началото на войната в Украйна в град Северодонецк в Луганска област, където руската армия в момента настъпва, заяви губернаторът на областта Серхий Гайдай, цитиран от Франс прес.

"През 48-те дни на войната имаше около 400 погребения", заяви той в Телеграм, без да уточнява причините за смъртта. Моргите в градовете от региона "са препълнени с тела на мъртви цивилни", добави той, като уточни, че в съседния на Северодонецк град Лисичанск са били изкопани масови гробове.

Украинската прокуратура разширява следствените си действия за военни престъпления в райони североизточно от Киев след изтеглянето на руските войски, предаде Асошиейтед прес.

Досега съобщенията за убийства на цивилни се отнасяха главно за намиращи се северозападно от столицата населени места като Буча, но генералната прокуратура каза, че проучва събития в Броварски район на североизток. 

Руските сили извършиха настъпление в този район миналия месец, след което се изтеглиха, за да се съсредоточат върху бойни действия в Източна Украйна.

Генералната прокуратура заяви, че телата на шестима цивилни са били открити с огнестрелни рани в мазе в село Шевченково.  Предполага се, че отговорни за тези убийства са руските войски.

Прокуратурата също така разследва случай, при който според нея руските сили са убили четирима души, включително 13-годишно момче, докато обстрелвали конвой от цивилни, опитвали се да напуснат с коли село Перемога. При друг случай близо до Буча са били убити петима души, включително две деца, след като е бил обстрелван автомобил. Прокуратурата не каза кога смята, че са се случили тези събития.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст