ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Продължава ремонтът на студентските общежития с още 10 млн. лв.

студентско общежитие

Кабинетът одобри допълнителни 10 млн. лева за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. Средствата се отпускат по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 година. Досега от месец септември 2020 г. насам правителството е отпуснало 66 млн. лева за ремонта на студентски общежития.

През 2020 г. за целта са били усвоени 700 000 лв., а през 2021 г. – 26 152 209 лева. Целта на ремонтите е да се подобрят социално-битовите условия на студентите, като се инвестира в енергийната ефективност на сградите и се осигури съвременна среда за живеене и учебна подготовка.

Едновременно с това кабинетът одобри 600 000 лв. по националната научна програма „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки (ПИКОМ)“. Тази научна програма ще се изпълнява до 2025 г., като заложеният й общ бюджет е 2 млн. лева. В нея могат да се включат всички научни организации и акредитирани висши училища с над 20% принос към научната продукция на България в математическите науки през последните пет години.

В рамките на три години ще се създават и използват споделени ресурси, като по този начин ще се повиши научният капацитет на страната. Ще се провеждат специализирани курсове за магистри и докторанти и ще се осигури кариерно развитие в областта на математическите науки. Ще се стимулира и партньорството между БАН и Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст