ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пътни строители с блокади в София и на десетки места в страната

Протест пътни строители

Представители на пътностроителните фирми протестират в цялата страна. Те настояват да им бъдат изплатени дължимите суми за извършената дейност. И заявиха, че от една година стоят без възлагане и без средства. Премиерът Кирил Петков вече обяви, че половината от сумата – около 600 млн. лева, вероятно ще им бъде отпусната до дни. Днес средствата трябва да бъдат одобрени от правната комисия в парламента. А в четвъртък (14 април) решението би трябвало да бъде гласувано и в пленарната зала.

За останалите 50 процента премиерът се надява да минат през експертна комисия, с цел да бъде оценено дали тези средства са похарчени правомерно. След тази оценка ще има отново санкция на парламента дали и останалите 50% от средствата ще бъдат отпуснати.

В София протестът започна в 9 часа пред сградата на Народното събрание, продължи към Министерството на финансите, а след това шествието се събра пред Министерския съвет. Малко преди обяд пред сградата на парламента с надути клаксони спряха тежкотоварни камиони въпреки предварителната заявка, че техника няма да се използва на протеста. Около 12 часа там звучеше музика, а движението по бул. "Цар Освободител" бе спряно. Малко след 12 часа камионите освободиха площада.

Над 86 пътностроителни и пътноподдържащи фирми участват в демонстрацията в столицата.

Служители на "Автомагистрали-Черно море" блокираха движението в две точки на Русенска област – граничният пункт "Дунав мост" и по пътя към София, в района на село Иваново. Към тях се присъедини и председателят на КНСБ Пламен Димитров, предаде БНР.

Блокиран бе Ришкия проход, където близо 100 служители на дружеството "Автомагистрали-Черно море – Шумен" излязоха на пътя с настояване да получат изработените от тях 28 млн. лева за вече направени ремонти по магистрала „Тракия“. Блокадата е на транспортна отсечка, която е една от основните връзки между северната и южната част на България. Пътните строители спират леките и тежкотоварните автомобили на разклона за село Риш.

Превозните средства ще бъдат пропуснати към 13.30 часа.

Близо 50 работници от фирма "Автомагистрали-Черно море" разпънаха българско знаме дълго 50 метра и към 12 часа от половин час блокираха пътя Айтос – Провадия на разклона, свързващ Айтоския и Ришкия проход. Протестиращите настояват държавата да изплати на фирмата дължимите 28 млн. лева за ремонта на отсечката Чирпан – Стара Загора от АМ "Тракия".

Атанас Пехливанов, представител на КНСБ заяви, че хората не вярват на обещанията на премиера Кирил Петков, че половината от сумата ще бъде изплатена.

Десетки работници с камиони и друга техника на пътностроителни фирми излязоха на протест и на пътен възел „Абланица“ между Ловеч и Троян. Някои от фирмите имат да получават от държавата между 30 и 60 милиона лева за извършени ремонти и зимно почистване и поддържане на пътища.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст