Средствата за издръжка на училищата са увеличени с 40 млн. лева

Министерски съвет отчет на правителството Николай Денков

"За първи път от много време са увеличени средствата за издръжка на училищата с 40 милиона лева. Имаше и държавна помощ за електроенергията, а през последните месеци два пъти сме увеличавали стандарта за превоз на учениците, защото имаше риск част от фирмите да се откажат от тази дейност заради високите цени на горивата".

Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на заседанието на парламентарната образователна комисия.

Той припомни, че увеличаването на средствата за заплати на учителите е станало през миналата седмица с подписването на Колективен трудов договор, като средното увеличение на учителските заплати е с 12,3%.

"Следим какви са преходните остатъци във всяко едно училище и до момента не е имало риск някъде ученици да останат на студено. Имаме и увеличение в стандарта за хранителните продукти, днес имахме разговор с министъра на земеделието за доставките на храни за учениците по програмата за "Училищен плод и мляко", заяви още образователният министър.

На въпрос дали ще има промяна в статута на училищните директори и дали ще има мандатност за тази длъжност, Денков отговори, че този въпрос е свързан с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование и ще бъде обсъден в работната група към Министерството на образованието и науката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST