Тройно са се увеличили мигрантите, преминали границата ни с Турция

Автомагистрала "Хемус" Бойко Рашков

Близо 3 пъти спрямо същото време миналата година са се увеличили опитите за нелегално преминаване на границата между Турция и България. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред депутатите от вътрешната комисия в парламента. Той уточни, че в последно време се залавят и чужди граждани, които се занимават с трафик на бежанци.

"Очевидно става дума за една много добре изградена система, защото се комуникира, очевидно с електронни средства, и се сменят маршрути, което в голяма степен затруднява граничните служби у нас. На следващо място – ползват се транспортни средства, които имаме в няколко случая,  в които невероятно как се събират – например в един джип "Мерцедес", 19 души, какъвто е случаят от това денонощие. В автобуси, в направени тайници в тях се превозват по 25 души мигранти. На пръв поглед не можеш да ги забележиш, но там имат технически средства, с които успяват да видят, че вътре има и на необичайни места хора", обясни вътрешният министър.

„Гърция изгради много по-сигурна и добра ограда, но и оттам минават мигранти. Оградата беше поправена доколкото беше възможно. Всеки ден я поправяме, защото мигрантите я компрометират, за да могат да минат. Тази нощ оградата е срязана на 50 места. В сравнение с миналата година имаме от 2,5 до 3 пъти увеличаване на броя на лицата, които са се опитали да преминат на наша територия. Има и такива, които успяват да прескочат оградата и ние ги хващаме във вътрешността на страната“, каза още министър Рашков.

Вътрешният министър отбеляза, че изглежда, че контролът на турските власти е занижен. „Това налага ние да вземем някои по-строги мерки, за да противодействаме на мигрантския натиск, който се засилва. На първо място командироваме служители по границите, включително от жандармерията и военнослужещи", обяви той.

Бойко Рашков не скри възмущението си от действията на служителите на КАТ, спрели турския шофьор за проверка. Установено е, че служителите са опитали да изтрият записа от камерата в автомобила си. Те ще бъдат отстранени от длъжност до приключване на дисциплинарното производство. Място на подобни служители в МВР няма. Компромиси няма да има. Разпоредил съм проверка на всички коли, извършващи проверки на пътя, за да се установи има ли въздействие върху видеорегистраторите. Не може да се руши имущество, закупено с парите на данъкоплатците“, категоричен бе Рашков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST