Ако лидерът удря по масата и се прави на диктатор, той не е лидер – БЕЗ САЙТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Стефан Янев

Г-н Янев, политическата ситуация в България е бременна с нови партийни отрочета, едно от които ще бъде ваше. От какъв политически проект в момента има нужда обществото?

– България има нужда от политически проект, който да работи за хората и обществения интерес. От дълги години политическите партии се занимават главно със себе си, със собствените си проблеми и с проблеми, продиктувани от чужд дневен ред. Под чужд разбирам икономически кръгове в страната и интереси извън страната. И в двата случая това води до изкривяване на политическата среда.

Партиите у нас никнат като гъби от зората на прехода, но в повечето случаи се създават ситуационни, спонтанни или народняшки проекти, които дори при успех, бързо угасват. На каква социална база ще се опре вашата партия?

– Ориентираме се към ценности, които касаят всички българи. Идеологически партията ни се очертава с национално-консервативен профил. Което означава, че тя ще залага на традиционните родни ценности: семейство, идентичност, култура – всички тези български ценности, които имаме щастието и задължението да пазим и развиваме във вековете. Това е основата, върху която ще се изгражда проекта ни. Съмишленици ще търсим сред всички български граждани, които искат да работят за утвърждаването на България като национална държава.

Тоест – вие не сте в левия или левоцентристкия сектор, където някои побързаха да ви поставят?

– Не. Но аз не търся тясно партиен проект. Търся подкрепата на всички български граждани, които искат да работят за просперитета на държавата, на пазарната икономика и частното предприемачество.

По-скоро търсите кауза?

– По-скоро търсим кауза.

Социалдемократическият сектор у нас пустее, вследствие на десетилетни усилия на БКП и БСП, което породи хипотезата, че вие ще търсите и тази ниша. Имате ли претенции към това пространство?

– Каузата е България. Добре дошли са хора от всички политически сегменти, за да работим за тази кауза.

Кауза България звучи добре, но хората излязоха на площадите заради нашата завладяна държава. Тази тема сякаш потъна в сянката на нови котерии. Как смятате да отвоювате държавата от задкулисието?

– Именно това е целта – да си отвоюваме държавата. Ако искаме да имаме държава. Мнозина смятат, че сме участници в наднационален проект, но не бива да забравяме, че сме предимно българи. Българската национална държава дава инструментариума за отстояване на националните интереси. И отвоюването на държавата ще стане чрез реализиране на националните интереси.

Ураганът на инфлацията бушува навсякъде и тезата на управляващите е, че тя в голямата си част е вносна за нас. Как гледате на тази теза като бивш премиер?

– До голяма степен приемам оценките, че инфлацията е вносна. Но по-важни са не етикетите, а практическите мерки. А практически решения в момента не виждам.

Но кризите са в невиждан за новата история мащаб.

– Да, но коренът на сегашната инфлация е още в ковид кризата. Големите икономики и ЕЦБ напечатаха големи количества пари. Процесите имат обяснение, но въпросът е какво прави държавата тук и сега. Гражданите не се интересуват какви са корените на инфлацията. Тях ги интересува хладилникът, а не телевизора, който им обяснява произхода на кризата.

Кое действие в момента може да напълни хладилника на българина?

– Не го виждам това действие.

При встъпването си във власт сегашното правителство, от което вие също бяхте част, заяви като първа стъпка запушването на пробойните в държавата. Виждате ли напредък по темата?

– Не виждам. По-скоро виждам непоследователни решения и конюнктурност. В политиката важна е последователността.

В началото, когато влязохте в екипа на кабинета забелязахте ли симптоми на тази непоследователност и конюнктурност?

– Да, категорично. И това беше една от причините да напусна този екип. Макар че сценката беше в друга посока.

Щяхте ли да се захванете с партийно строителство преди да станете служебен премиер?

– Обмислял съм го, но партийното строителство е ново за мен. Само че проблемите на големи обществени системи се решават в екип, сам човек не може да огрее навсякъде. Преди две години не бях уверен, че около себе си имам подходящите хора.

Екипът е важен, но в политиката лидерството е решаващо. От години насам кризата в лидерството е световен проблем. Как виждате измеренията му на родна почва, очевидно е, че има нужда от силни, а не от силови фигури?

– Абсолютно съм съгласен, че лидерството означава не демонстрация на силна воля, а на възможност изслушваш всички, да приемаш мнението на различни хора. И да ги убеждаваш в смисъла на възможните решения. Лидерството е в убеждаването, в намирането на премерения тон, в усещането, че всички проблеми трябва да бъдат на масата и да бъдат обсъдени от най-широк кръг специалисти. Ако лидерът удря по масата и се прави на диктатор, той не е лидер.

Виктор Орбан развива в Унгария доста социални дейности, заради които беше преизбран. В същото време там има много забележки относно демокрацията, свободата на медиите, корупционни зависимости. Харесвате ли този модел, в рамките на концепцията за Европа на нациите?

– Този модел има своето място. Идеята за общоевропейска наднационална държава, за европейски съединени щати не беше реализирана с Лисабонския договор. Останахме конструкция, в която националните държави доминират. При това положение съвсем нормално е, ако някой иска повече националност в собствената си държава. Орбан смята, че по този начин получава най-добрата комбинация между национални интереси и възможностите на ЕС.

Това засенчва ли упреците, които се отправят към Унгария?

– Има неща, които не се поощряват. Много от забележките имат своите основания. Но Орбан печели доверието на унгарските граждани с политиките, които провежда. Дали те са правилни, преценяват хората, които го избират.

Как ще се казва вашата партия?

– Още не сме решили. Има и технология с името. Проектът ще бъде обявен официално в близките седмици.

Разговора води: Емил Янев

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст