Юристи от всички власти и академичните среди уважиха Научно-практическата конференция, организирана от ВАдвС

конференция адвокати

Народни представители, съдии от Конституционния съд и от върховните съдилища, представители на изпълнителната власт, преподаватели, председателят на СЮБ и адвокати от страната уважиха Научно-практическата конференция, посветена на 70 годишнината на Закона за собствеността.

Форумът беше организиран от Висшия адвокатски съвет и с подкрепата на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, а го откри лично председателят на Народното събрание Никола Минчев. Смятам, че тази конференция е в рамките на борбата за правото, за изграждането и поддържането на правовия ред в държавата ни. Отговорността на народните представители е голяма – дължим прозрачен и предвидим законодателен процес, чийто резултат да бъдат закони, които са ясни и еднакво приложими за всички правни субекти, заяви председателят на Народното събрание.

Като благодари за възможността конференцията да се проведе в дома на парламентаризма, председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев заяви: „Надявам се да успеем да разгледаме темата за собствеността във всичките й измерения от римското право до днес, особено през годините на действие на Закона за собствеността".

Председателят на ВАдвС също заяви, че Законът за собствеността е важен, но още по-важно е обсъждането и приемането на нов Закон за адвокатурата на следваща национална конференция, като част от предизборната концепция на сегашния състав на ВАдвС, и че приемането на този закон би било уместно и от законодателния орган, чийто представители присъстват днес.

Законът за собствеността е уникален, защото е приет в период на масова национализация, действа по време на целия период на съществуване на социалистическата държава, доживя възстановяването на собствеността и раздържавяването на собствеността чрез приватизацията, посочи тя. Задачата ни днес е да отбележим как законът изпълни целите, заложени от неговите създатели, и има ли нужда от промяна на Закона за собствеността, каза пък Валя Гигова, член на Висшия адвокатски съвет и един от инициаторите за организиране на форума.

В типичния си стил проф. Иван Русчев сравни Закона за собствеността с достолепна старица, на която дължим уважение, но е доста неподвижна, а дрехата ѝ е цялата в дупки и кръпки. И продължи: „През последните три години чествахме 70-ите юбилеи на четири сестри – четирите достолепни грандами на българската цивилистика – Законът за наследството, Законът за лицата и семейството, Законът за задълженията и договорите и Законът за собствеността. Да не забравяме обаче, че съдбата на тези стожери на гражданското право беше различна“.

Според председателят на правната комисия в парламента Милен Матеев обаче през изминалите 70 години законът е изпълнил своя замисъл и няма нужда от приемането на изцяло нов, а трябва да се търси усъвършенстване и доразвиване на заложените в действащия закон принципи и правила.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст