Нинова: Напрежението между ИТН и ПП е притеснително

Министерски съвет Корнелия Нинова

Вицепремиерът и министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова определи като "притеснително" напрежението между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". Основната причина за това са номинациите за управител на БНБ. Според Нинова партиите в коалицията (ПП, ИТН, БСП и ДБ) е трябвало изначално да се обединят около една експертна кандидатура. "Нашата позиция от самото начало е ясна – не трябваше двамата кандидати да са партийно излъчени. Трябваше да се търси човек от бранша, банкер с тежест", каза министърът.

Нинова се надява споразумението за правителството да е основата, която да държи този кабинет. "Затова и БСП не спори за постове и не предизвика скандали. Не се караме за пари и договори. Ние държим на принципните неща и да се спазва споразумението", уточни вицепремиерът пред bTV.

Една от червените линии за БСП е България да не предоставя военна помощ на Украйна. ""Българското правителство и българският парламент не са взимали решение за износ на оръжие на боеприпаси. Вярвам, че това ще остане така, защото за нас това е червена линия. Имаме решение за подпомагане на Украйна само с хуманитарна помощ и го изпълняваме, изтъкна Нинова. "Възраждане“ изключително много злоупотребяват с тази тема, поднасят невярна информация и това е опасно. Ако смятат, че ще направят партиен авторитет и ще си повишат доверието чрез тази позиция, то това е опасно за националната сигурност", смята Нинова.

"Ако се стигне до такова решение, ние се оттегляме. Законите в България са такива, че окончателно трябва да се подпишат документите от министъра на икономиката и индустрията. Заявявам категорично за пореден път – не бих си сложила подписа под това. Ние искаме войната да спре, искаме мир и спокойствие. Няма как, когато искаш мир, да снабдяваш страните във войната да продължават да се убиват", коментира лидерът на БСП.

Ключови за левицата остават темите за цените, инфлацията и доходите. За партията е важно да има определение за енергийно бедни, както и да се въведат водни помощи. Предстои да бъдат свикани три съвета – икономически, финансов и социален, където да се обсъдят някои идеи във връзка с предстоящата актуализация на бюджета през юни. "Предлагаме три посоки на действия, които сме взели като практика от сериозни европейски държави и има ефект. Първата група действия засягат данъчните въпроси. Възможно ли е да намалим ДДС на регулираните стоки, защото това е гаранция, че ще падне цената и до крайния потребител", обясни министърът на икономиката. И даде пример с ток, парно и вода, където са регулирани цените от Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако на тези стоки се намали ДДС, да се види какъв ефект ще има. Друг данъчен ефект може да се потърси през акциза на горивата, макар че България е на най-ниските нива в Европа.

За пенсионерите се разработват няколко сценария за преизчисляване на пенсиите.

Обмисля се и таван на някои цени. Нинова призна, че е изненадана от реакцията на експерти, които казват, че това е остаряла мярка. И даде пример с Гърция, където е наложен таван на печалбите на фирмите. Румъния пък е наложила таван на цената на енергията, а Полша е намалила ДДС на тока на 5%, а на газа – на 0%.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст