От ГЕРБ-СДС поискаха оставката на премиера Кирил Петков

Парламент промени в закона за съдебната власт Десислава Атанасова

Скандал в парламента предизвика декларация на ГЕРБ по повод решението на Софийския районен съд за заповедта за задържането на бившия премиер и лидер на партията Бойко Борисов и определението, че е незаконосъобразна.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС призова премиера Кирил Петков да понесе отговорност и да подаде оставка.

"Клети ми, господин Петков, по силата на някакви стихии в момента министър-председател, дали имате представа какво означава това съдебно решение, какво означава този арест и имате ли представа, че от подобни ваши девиации страдат хора? Господин клети Петков, призовавам Ви като минимум да не правите нищо повече. Още по-добре е да не говорите повече, а най-добре ще бъде отново да се върнете към търговията на дребно. Оставка, аматьори!", заяви Атанасова в декларация от парламентарната трибуна.

Парламентарната група на ГЕРБ аплодира Атанасова. Управляващите напуснаха пленарната зала.

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов е незаконен, реши Софийският районен съд на първа инстанция.

Според съда главната дирекция „Национална полиция” трябва да плати на Борисов 310 лева заради разходите, които е направил по делото.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. 

В профила си в социалните мрежи Борисов благодари на съда и заяви: "Няма никой над закона".

В решението си съдия Николай Урумов от Софийския районен съд посочва, че в заповедта за арест липсват задължителни реквизити, както и годни данни за извършване на престъпление.

Съдия Урумов прави и анализ на досъдебното производство по случая. Според него разпитаният като свидетел премиер Кирил Петков не е посочил по никакъв начин, че е бил свидетел на престъпления или че знае конкретни факти, които са съотносими към извършено престъпление от Бойко Борисов.

По делото е разпитан и служител на Васил Божков. Той не е обяснил в показанията си, че е бил свидетел как Божков дава пари на Борисов, нито е потвърдил, че бизнесменът е бил изнудван от бившия премиер.

Съдът отбелязва още, че при обиска в дома на Борисов не са намерени никакви доказателства, съотносими към предмета на делото. Именно резултатите от претърсването за пореден път потвърждавали данни за липса на извършено престъпление.

Съдът присъди още Главна дирекция "Национална полиция" да заплати разходите по делото за адвокат в размер на 300 лева, както и държавната такса по делото в размер на 10 лева.

На 17 март лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият началник на пресслужбата на Борисов Севделина Арнаудова бяха задържани за 24 часа в ареста, а на следващия ден бяха освободени, като не им бяха повдигани обвинения.

Борисов, Арнаудова и Горанов бяха отведени по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков, който е разследван по много обвинения и в момента се укрива в чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст