ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът закри окончателно специализираните съдилища и прокуратури

Парламент

Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт. По-рано депутатите отмениха и кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет.

След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител.

Съдиите, прокурорите и следователите от специализираното правосъдие ще се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на предварително изпълнение. В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В 30-дневен срок от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. При преназначаването ще се отчита и степента на натовареност на съответния съд или отделение.

Също в 30-дневен срок прокурорската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура, приеха депутатите. В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура, реши още правната комисия.

От ГЕРБ-СДС до последно браниха спецправосъдието. Те попитаха как се съчетава квотният принцип с натовареността на съда. Дани Каназирева коментира, че с тези квоти управляващите влизат в пряко нарушение на Конституцията и това щяло да стане ясно много скоро. Според нея отдавна е отминало времето за принудително разселване. Тя изрази опасения, че магистратите могат да си направят отвод. 

От ПП се аргументираха, че в Наказателния кодекс изрично са изброени хипотезите, при които може един съдия да си направи отвод. Делата, които са започнати, ще продължат да се гледат от същия съдебен състав, а необразуваните дела ще се гледат вече по места.

"Гарантираме, че голяма част от съдиите и прокурорите ще останат в София, ще запазят своя ранг и възнаграждение", каза и Атанас Славов от "Демократична България".

Петър Петров от "Възраждане" не се съгласи със специалните изисквания за преназначаване на магистратите. Според него целта е те да бъдат санкционирани за резултати от дейността им, които не са се харесали на управляващите. За делата от НК има несменяемост на съдебния състав, подчерта той. Петров е против "разселване на съдии по държавата" без оглед на тяхната професионална квалификация.

"Дори вашият стожер Гешев каза, че резултатите с корупцията не са чак толкова големи. Кои дела са завършили с осъдителни присъди", попита Мирослав Иванов от ПП.

Александър Ненков-ГЕРБ посочи, че управляващите вменяват вина на прокуратурата, но попита кой събира доказателства – прокуратурата или службите. "Ако няма синхрон между тях – нищо няма да се случи. Вие изпълнявате чужда воля и не става дума за реформа. Вие сте поели ангажимент", каза той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст