ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Spiegel обясни защо Германия е зависима от руския газ

природен газ

Списание Spiegel разказва в свой материал защо Германия е толкова зависима от доставките на руски енергоносители – нефт и природен газ.

Изданието  напомня, че още през 70-те години на миналия век много страни от Европа избраха природния газ, когато решиха да се откажат от въглищата. Освен това, авторът на статията споменава и „неправилното историческо развитие“ и „наследството от Германската демократична република“, като под това се подразбира редовната употреба от Германия на енергоносители от СССР, а след това и от Русия.

„В момента над 90% от вътрешното потребление на природен  газ се внася по тръбопроводи, основно от три страни – Русия, Норвегия и Нидерландия. Трябва да е ясно, че доставките от Норвегия и Нидерландия практически е невозможно да се увеличат“, пише Spiegel.

Алтернатива може да бъде втечненият природен газ, който може да се доставя с танкери от  страни производителки, като САЩ, Катар или Австралия. Но трябва да се отбележи и това, че Германия до момента няма собствен терминал за втечнен природен газ.

По-рано в Германия коментираха, че има риск от рецесия при отказ от руски нефт и природен газ.

Кметът на Хамбург Петер Ченчер също се изказва против възможното въвеждане на ембарго върху доставките на руски енергоресурси в Германия, като заявява, че подобно решение ще доведе до непоправими щети за немската икономика.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че Германия е започнала да купува природен газ и извън доставките от Русия, но получава и руски доставки на енергоносители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст