Съдят мъж, причинил смърт в ПТП след употреба на дрога

окръжна прокуратура

Окръжна прокуратура–Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 21-годишния В. К. от Варна. Той ще бъде съден за причиняване на смърт по непредпазливост в пътен инцидент, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и в нарушение на сигнализираната с пътен знак максимална допустима скорост на движение – престъпление по НК.

Инцидентът, за който младият мъж (тогава 19 годишен) е привлечен в качеството му на обвиняем, се случил на 22 май 2020 г. Около 16:30 часа автомобилът, който той управлявал, се движел по главен път I–9 в посока к.к. Златни пясъци. В.К. се движел със скорост около 80 км/ч, въпреки че забелязал пътен знак, указващ максималната допустима скорост на движение в участъка – 60 км/ч.

На изхода за резиденция „Евксиноград“ се намирал автомобилът на пострадалия. Той изчаквал удобен момент да се включи в движението, като целта му била да направи обратен завой в посока Варна. След като потеглил, мъжът предприел действия по пресичане на главния път, за да реализира целта си и да поеме към града. Така преминал през дясното платно за движение и се насочил към лявото, където се движел автомобилът на обвиняемия.

Приближаващият В.К. възприел действията на другия водач и задействал спирачната система на управляваната от него кола. Въпреки това не успял да спре и блъснал другия автомобил. Той се завъртял, навлязъл в тревните площи и се ударил в дърво. Водачът му останал заклещен вътре. На мястото незабавно пристигнали линейка, полицейски екип и служители на РД ПБЗН–Варна, които помогнали мъжът да бъде изваден от смачканите ламарини и откаран в болнично заведение. Въпреки своевременните хирургични интервенции той починал. Установено било, че при удара е получил тежки травми в областта на гърдите, корема и таза.

При извършените тестове, още на място станало ясно, че младият мъж е управлявал МПС след употреба на наркотично вещество – марихуана. Това се потвърдило и от назначената съдебномедицинска експертиза.

Предстои Варненският окръжен съд да насрочи дело срещу 21-годишния. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три до петнадесет години, а в особено тежки случаи – „лишаване от свобода“ от пет до двадесет години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст