Засега няма екологични замърсявания заради войната в Украйна

Борислав Сандов

До момента не са установени замърсявания на околната среда, предизвикани от войната в Украйна. Това каза днес във Варна министърът околната среда и водите Борислав Сандов.

Той уточни, че екологичните рискове, които произтичат от конфликта, са основно в две посоки. Едната опасност е от ядрения комплекс в Украйна – атомната електроцентрала (АЕЦ) „Запорожие“, около който се провеждат военни действия. Другата опасност е за замърсяване на морската среда от аварии и бедствия, произтичащи от индустриални комплекси и зони, като потенциален риск за морската акватория е и река Днепър.

"Имаме станции, които следят непрекъснато нивото на радиационния фон и досега не са отчитани повишени стойности", допълни Сандов. По думите му няма данни и по линия на партньорския обмен между страните от НАТО и Черноморския регион. Министърът допълни, че наблюденията ще продължат, като се извършват и редовни проверки на инсталациите, за да е сигурно, че са в добро техническо състояние.

В морските води също досега не е установено замърсяване, каза още Сандов. Той уточни, че мониторингът ще бъде завишен, като се извършва и сателитно наблюдение. 

Във Варна днес министърът на околната среда се срещна с представители на всички институции, които имат отношение към опазването на морето. След дискусията той посочи, че областните управители на Варна, Бургас и Добрич ще имат ангажимента плановете за реакции при бедствия и аварии да бъдат актуализирани.

Институциите ще осъществяват редовен мониторинг за качеството на морската вода, като при нужда ще помагат и плавателните съдове на "Гранична полиция".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст