Блумбърг: САЩ остават без оръжия заради Украйна

противотанкова ракета Джавлин джавелин

САЩ могат да изчерпят запасите си от оръжия заради постоянното им изпращане в Украйна, пише за Блумбърг Хал Брандс, професор от института "Джон Хопкинс" и специалист по международна политика.

В Украйна Америка следва стратегията, наречена "арсенал на демокрацията": избягва пряка намеса срещу руските нашественици, като същевременно работи със съюзници и партньори за предоставяна не пари и оръжие на властите в Киев.

Тази стратегия, напомняща подкрепата на САЩ за Великобритания през 1940-1941 г., извърши чудеса. И все пак сега, когато войната е в критичен етап и руските сили се готвят да консолидират хватката си над Източна Украйна, арсеналът на демокрацията се изчерпва.

Това може да доведе до фатален недостиг за украинските сили в този конфликт и разкрива американските слабости, които може да се разкрият в следващия сблъсък на велики сили.

От цялата подкрепа, която САЩ и техните приятели оказват на Украйна, оръжията са от най-голямо значение. Доставките на дронове, противотанкови и зенитни оръжия, боеприпаси и други средства

помогнаха на Украйна да предизвика хаос в руските сили

дори когато Москва удряше по индустриалната база на страната.

Генерал Марк Мили, председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ, каза пред Конгреса, че Западът е доставил 60 000 противотанкови оръжия и 25 000 противовъздушни оръжия на Киев. Пентагонът сега планира да изпрати допълнително артилерия, дронове за брегова отбрана и други материали към Украйна. Белият дом обяви в сряда нов пакет от 800 милиона долара, включващ хеликоптери и бронетранспортьори.

Но президентът Джо Байдън никога не е планирал такава война. Предполагаше се, че Русия бързо ще завладее голяма част от страната, така че САЩ ще подкрепят тлеещо украинско въстание с нисък интензитет. Вместо това успешната съпротива на Украйна доведе до продължителен, високо интензивен конвенционален сблъсък с огромна консумация на боеприпаси и интензивно изхабяване на ключови военни активи.

Служители на Пентагона казват, че Киев

за ден изгърмява седмична доставка

на противотанкови боеприпаси. Освен това не му достигат използваеми самолети, тъй като руските въздушни удари и бойните загуби си казват своето. Боеприпасите станаха оскъдни в Мариупол и други райони.

Това изправя западните страни пред труден избор между изпращане на още доставки в Украйна или икономисване на ограничените способности, от които може да се нуждаят за собствена защита.

Германия отказа да прехвърли танкове на Украйна с мотива, че просто не може да се лиши от тях. Канада бързо изчерпа ракетните установки и друго оборудване, от което украинците отчаяно се нуждаят. САЩ предоставиха една трета от общия си запас от противотанкови ракети "Джавелин". Не може лесно да достави повече, без да останат собствените им оръжейни складове силно изчерпани – а може да са необходими месеци или години, за да се увеличи значително производството.

Преди САЩ да влязат във Втората световна война, президентът Франклин Рузвелт и неговите военни съветници интензивно обсъждаха дали САЩ трябва да засилят оръжия към обсадената Великобритания, или да ги пазят, в случай че Америка трябва да се защитава. Стратегията на Байдън за арсенал на демокрацията достига подобна повратна точка и в Украйна.

Киев ще се нуждае от много повече западна подкрепа,

за да отблъсне руските сили, събиращи се на изток, където относително откритият терен е по-неблагоприятен за отбрана. Освен това ще има нужда от по-сложни оръжия като танкове и самолети, за да лиши Русия от решаващо предимство – и може би да предприеме офанзива, ако източната офанзива на Москва се провали. Силната украинска съпротива даде на Киев реален шанс да спечели тази война, но цената на евентуална победа в оборудване и, още повече, в животи ще бъде поразителна.

По същата причина войната в Украйна е отрезвяващ преглед на проблемите, пред които ще се сблъскат самите САЩ в конфликт срещу Русия или Китай. Ако бъде принуден да влезе във война в Източна Европа или Западния Тихи океан, Вашингтон ще похарчи запасите си от ракети, прецизни боеприпаси и други критични способности за дни или седмици. Вероятно ще претърпи сериозни загуби на танкове, самолети, кораби и други активи, които са сложни, скъпи и трудни за подмяна.

В световните войни от миналия век несравнимата производствена база на Америка в крайна сметка я доведе до победа. Но днес попълването на арсенала на свободния свят може да не е толкова лесно.

Американското икономическо лидерство вече не се основава основно на производството. Недостигът на машини за производство, квалифицирана работна ръка и свободен производствен капацитет може да забави усилията за превъоръжаване по време на война. САЩ не могат бързо да увеличат производството на ракети "Стингър" за Украйна например, защото работната сила, необходима за това, вече не съществува.

Малките войни обикновено визуализират какво предстои в по-големите войни. Конфликтът в Украйна показва какво е необходимо, за да поддържа арсенал на демокрацията, отговарящ на задачите.

Превод Иван Гуляшки (със съкращения)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST