КЕВР да публикува исканията за новите цени на тока и парното

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров, в която поиска от регулатора да публикува на сайта на комисията заявленията за цените на дружествата от секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ за новия регулаторен период – 1 юли 2022 г.- 30 юни 2023 г.

Омбудсманът подчертава, че съгласно действащата нормативна уредба срокът за постъпване на тези ценови предложения вече е изтекъл на 31 март 2022 г.

„В изпълнение на чл. 15, ал. 2 от Закона за енергетиката, досегашната практика на енергийния регулатор беше заявленията за цени да бъдат публикувани още в първите дни на м. април – непосредствено след постъпването им в КЕВР. С притеснение отбелязвам, че до момента заявленията за цени на дружествата от секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ за новия регулаторен период не са публикувани на сайта на Комисията“, пише общественият защитник и пита какви са причините това да не се случва.

Проф. Ковачева е категорична, че процесът на ценообразуването трябва да бъде максимално публичен и прозрачен и настоява КЕВР в най-скоро време да публикува ценовите предложения, за да могат всички заинтересовани страни – битови клиенти, организациите на потребителите и енергийните експерти, да се запознаят със заявленията за нови цени и мотивите към тях.

 „Очаквам в разумно кратък срок да ме запознаете с вижданията си относно времевия график за оповестяване на ценовите предложения на лицензиантите, както и относно осигуряването на прозрачност в процеса на ценообразуването в двата сектора за новия регулаторен период“, пише още Диана Ковачева.

Според нея в момента е най-важно постигането на социално поносими цени на природния газ, електрическата и топлинната енергия за домакинствата, затова препоръчва да не се допуска съкращаване на времето за широк обществен дебат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст