Очаквам задълбочен дебат по темата с главния прокурор

ВСС Надежда Йорданова

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви във Велико Търново, че очаква задълбочен дебат във Висшия съдебен съвет, който да покаже пред обществото какви са стандартите, на които трябва да отговаря главният прокурор и дали настоящият главен прокурор ги покрива.

Във Великотърновския университет, където изнесе лекция, правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че през следващите дни ще ѝ се налага често да припомня становището на Конституционния съд, че крайната отговорност за законосъобразността на работата на всички прокурори е персонализирана в личността на главния прокурор.  

Въпросът за главния прокурор е както институционален, така и личностен, коментира Йорданова. 

„И за това трябва много отговорно да се подхожда към него. Нека всеки да носи отговорност за своите решения. Отговорността, който нося аз, е как упражнявам правомощията си по конституция“, допълни тя.  

Днес Правосъдното министерство ще обяви за обществено обсъждане измененията в закона за съдебната власт. „Които дават по-голяма организационна самостоятелност, осигуряват условия за ефективна работа на европейските делегирани прокурори в България“, заяви правосъдният министър.  

Продължава работата и по законодателните промени за конкурсите, кариерното израстване на магистратите, атестациите и забраната на командировките, посочи още Йорданова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст