“Продължаваме промяната” стана партия

Кирил Петков

В Пловдив беше учредена политическа партия "Продължаваме промяната". Проявата се състоя в Конгресния център на Международния панаир и на него присъстваха министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и голяма част от членовете на кабинета.

"Учредяването на партия е естествен процес и е единствената форма за участие в политическия живот на страната, съответстващ на българската конституция. Средствата за учредителното събрание са от доброволни дарения на участниците в него. Няма промяна в политическите заявки, с които ПП е участвала на изборите. Направихме го в извънработно време, поради голямата заетост на депутати, министри и министър-председател. Участваха хора, които бяха заявили изрично желание да бъдат учредители на събранието, но тепърва според закона ще се събират допълнителни подписи на желаещи", посочват от "Продължаваме промяната". 

Събранието откри председателят на Народното събрание Никола Минчев, който каза: "Мили приятели, драги съмишленици, благодаря ви че сте тук днес. Вашето присъствие означава много за всички, които са в политическия проект "Продължаваме промяната", за който дойде време да бъде оформен и като партия. Днес е работен ден, но въпреки това вие сте тук, за което ви благодаря. Ще направим и невъзможното, за да оправдаем това доверие".

Преди учредяването Асен Василев потвърди, че той и Кирил Петков ще са съпредседателите на "Продължаваме промяната", като разкри и структурата на партията. "Двама съпредседатели, без заместници, Изпълнителен съвет, Национален съвет и Общо събрание на членовете", каза Василев.

Ние сме първите, които ще си тръгнем от тази игра по-бедни, отколкото сме влезли. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на учредяването на „Продължаваме промяната“ като партия.

Министър-председателят научил, че имат да правят много грешки и припомни на всеки как се е справял с първата си работа за първите 100 дни.

„Ти не знаеш къде си, не знаеш какво да правиш, а изведнъж имаш цяла държава с всички институции, с всички проблеми, построена по най-лошия начин. Нормално е, че ще направим много грешки“, коментира Петков.

Той подчерта, че от ПП никога не са взимали решения, които са знаели предварително, че ще се окажат грешни.

"Влизайки тук, казвайки „здрасти“ на толкова много хора, които познаваме: позитивни, готини, с надежда, смислени си казваш – „Ей, има смисъл от тази работа. Много бързо научихме и с Асен, и с групата около нас, че сами не можем, няма как да стане само на ентусиазъм, но колкото повече работим заедно, бутаме в една посока, толкова повече промяната започва да се случва. Всички се събуждаме залети с най-различни идиотии. Казваш си: „Добре, защо сме такива мазохисти? От време на време се случва нещо. И си викаш: „Ей, това си заслужава“. Например, реформата за здравеопазването“, допълни премиерът.

"Сега слагаме формалния вид. Това, което можете да видите наоколо, са толкова много хора с една обща кауза. Промяната изисква доста време, усилия и хора. Не е свързана с изборни цикли", заяви Кирил Петков  преди официалното учредяване на ПП "Продължаваме промянат" като партия. 

Той не отговори на журналистически въпроси, но обеща да го направи впоследствие. 

Политическият проект "Продължаваме промяната" беше представен официално на 19 септември 2021 г. от съоснователите Кирил Петков и Асен Василев. Формацията сключи споразумение с партиите "Волт" и "Средна европейска класа" за участие в парламентарните избори на 14 ноември 2021 година.

На вота се нареди като първа политическа сила и спечели изборите с подкрепа на 25.67% от гласувалите българи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст