Русия иска подкрепа от Бразилия в МВФ, Световната банка и Г-20

антон силуанов

Русия е поискала от Бразилия да я подкрепи в Международния валутен фонд, Световната банка и групата на водещите световни икономики Г-20, за да й помогне да противостои на тежките санкции, наложени от Запада, след като нахлу в Украйна, става ясно от писмо, видяно от Ройтерс.

Руският финансов министър Антон Силуанов е писал до бразилския министър на икономиката Пауло Гедес, за да поиска „подкрепата на Бразилия за предотвратяване на политическите обвинения и опитите за дискриминация в международните финансови институции и многостранни форуми“.

Силуанов пише, че зад кулисите в МВФ и СБ се работи за ограничаване и дори за изключване на Русия от процеса на вземане на решения. В писмото на министъра не се споменава войната в Украйна. То е с дата  30 март и в сряда е предадено на министър Гедес от руския посланик в Бразилия.

Силуанов е написал, че „както знаете, Русия преживява труден период на икономически и финансови сътресения, предизвикани от санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници“.

Миналата седмица американският министър на финансите Джанет Йелън каза, позовавайки се на нашествието, че САЩ няма да присъстват на нито една среща на Г-20, ако Русия присъства.

Почти половината от международните резерви на Русия са замразени, а външнотърговските й сделки са блокирани, включително тези с партньори от нововъзникващи пазарни икономики, посочва Силуанов.

Крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро, който посети Москва броени дни преди инвазията, запази Бразилия неутрална в кризата с Украйна и не е осъдил нашествието, което предизвика критиките на администрацията на Байдън.

Бразилският външен министър Карлос Франка каза, че Бразилия се противопоставя на изключването на Русия от Г-20, за което настояват САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст