Русия предупреди САЩ да спрат оръжейните доставки за Украйна

руско посолство вашингтон сащ

Русия е изпратила във вторник официална дипломатическа нота до Съединените щати, в която предупреждава, че доставката на оръжейни системи за Украйна "налива масло в огъня" в конфликта и може да доведе до "непредвидими последици".

Това съобщава "Вашингтон пост", който е прочел копие от нотата.

Документът, озаглавен "За загрижеността на Русия относно масовите доставки на оръжия и военно оборудване на режима в Киев", е бил изпратен в Държавния департамент от руското посолство във Вашингтон.

"Призоваваме Съединените щати и техните съюзници да спрат безотговорната милитаризация на Украйна, която води до непредвидими последици за регионалната и международната сигурност", се казва в нотата.

Дипломатическата нота е изпратена, след като президентът Джо Байдън одобри разширяването на обхвата на оръжията на Украйна.

"Това, което руснаците ни казват насаме, е това, което казваме на света публично – че огромната помощ, която предоставяме на нашите украински партньори, се оказва изключително ефективна", каза служител на американската администрация.

Експерти предполагат, че Русия се готви да атакува конвоите с оръжие. "Те се насочиха към складове за доставки в Украйна, където се съхраняваха част от тези запаси. Истинският въпрос е дали ще надхвърлят опитите за насочване на оръжия към украинска територия, дали ще се опитат да ударят самите конвои за доставки и евентуално страните от НАТО на границата на Украйна, които са транзитни точки за доставки", каза Джордж Бийби, бивш директор на анализа на Русия в ЦРУ.

Ако руската армия се "препъне" в следващата фаза на войната, рискът Русия да се насочи към доставките на НАТО ще се увеличи значително, коментира Бийби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст