Съдят трима за подправка на платежни инструменти и фалшиви пластики на банкови карти

Съд Варна

Окръжна прокуратура – Варна предаде на съд Е. Е. на 43 г., Л. Д. на 38 г. и С. Д. на 39 г., и тримата от Силистра, но живущи във Варна. Всеки от тях е обвинен в това, че пазил и укривал предмети, материали и компютърни програми, за които е знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти, а Л.Д. и изготвял такива. Е.Е. и Л.Д. са привлечени към наказателна отговорност и за това, че държали подправени платежни инструменти, записите върху които били валидни в качеството си на банков платежен инструмент, но не отговаряли на графичното им оформление. А С.Д. и Л.Д. ще бъдат съдени и  за това, че съхранявали информация за съдържанието на платежни инструменти (номера на банкови карти), записана на електронни носители.

Обвиняемите се познавали помежду си. Те имали специални познания, които им помагали да изготвят т. нар. „ скимиращи“ устройства. Те представлявали заготовки, съдържащи множество елементи от микроелектрониката, които били предназначени да се поставят в слота за карти на АТМ устройства. Когато банковата карта се поставела в слота на банкомата, магнитната глава на скимиращото устройство прочитала банковата информация, записана на магнитната лента на картата, и я запазвала. Друго устройство с микрокамера, изработено от обвиняемите, записвало въвеждания от притежателя на банковата карта код.

Тази банкова информация се сваляла от паметта на скимиращото устройство и се обработвала чрез специален софтуер, след което се записвала в магнитната лента на друга пластика. Така обвиняемите на практика изготвяли валидни банкови платежни инструменти, клонинги на истински банкови карти, но без съответното им графично оформление, които можело да се използват за теглене на парични средства от банкомат, плащане в търговски обекти, в интернет и др.

Самото поставяне на скимиращите устройства и последващото сваляне на придобитата от тях информация се извършвало от неустановени в хода на разследването лица, в страната и в чужбина, след което банковата информация се предавала на тримата мъже за изготвяне на клонингите.

В хода на разследването в домовете на тримата и в помещения, използвани от тях, били намерени множество веществени доказателства, относими към извършваните престъпления – външен харддиск с инсталирана компютърна програма за криптиране и декриптиране на текстове, документи, файлове и цели директории, както и за повишаване сигурността при работа с електронни съобщения; спрейове за боядисване, с които били обработвани изброените пластмасови детайли с цел да се сливат с АТМ устройството; преносими четци за пластики с магнитна лента; печатни платки с множество електронни компоненти; детайли със сложна форма – входно – изходен отвор за карти на банкомати модел; готови пластики и други.

Предстои делото срещу тримата обвиняеми да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст