Пет млрд. лева – изразходвани неясно как от фискалния резерв

таблица

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов алармира в профила си във "Фейсбук", че около 5 млрд. лева от фискалния резерв са изразходвани по неясни причини.

"Фискалният резерв (парите на правителството) към 08.04.2022 г. бе в размер на 4.7 млрд. лева" – пише Данаилов и уточнява още:

"Във фискалния резерв се съхраняват следните средства: около 4 млрд. лева от т.н. сребърен фонд (за нашите пенсии), около 3 млрд. лева за енергийни фондове (вкл. за отработеното ядрено гориво), около 3 млрд. лева на различни национални фондове и около 0.3 млрд. лева за учителския пенсионен фонд. Общо стойността на различните фондове в структурата на фискалния резерв е около и малко над 10 млрд. лева.

Сами може да пресметнете разликата от около 5 млрд. лева. Какво е наложило и за какво са били разходвани толкова много средства от фискалния резерв всички ние се надяваме да ни бъде прозрачно представено" – пояснява Данаилов. Той уточнява, че очаква отговор от Министерството на финансите.

Едновременно с това Данаилов припомня, че на 15-ти април Националната електрическа компания предсрочно погаси 1.2 млрд. лева заем към Министерството на финансите, дължим към 31.12.2023 година.

Данаилов обяснява, че предсрочното погасяване е изискано от Министерския съвет и е станало факт благодарение на усилията на екипа в Министерството на енергетиката и доброто финансово управление в държавната енергетиката.

Ако не бе тази важна финансова подкрепа от ресора на Министерството на енергетиката, държавният бюджет можеше да изпадне в затруднение да посрещне предстоящите плащания.

Разбира се, всичките тези средства имат и алтернативно използване, а именно реинвестиции в енергетиката като рехабилитация на държавните дружества, стартиране изграждането на нови мощности, включително нови ядрени блокове. Но най-важното е, че стабилността на държавните финанси е приоритет на Министерството на енергетиката" – пояснява заместник-министърът.

Освен това компенсациите за високите цени на енергията за месец март, а и за месец април, ще бъдат осигурени от държавните енергийни дружества.

Пламен Данаилов обръща внимание и че цената не електроенергията за всички граждани, като битови потребители, не е била променяна през последните месеци и остава най-ниската в целия Европейски съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст