Центърът “Иван Михайлов” не е в услуга на добросъседството

стево пендаровски кирил петков

Македонският президент Стево Пендаровски обяви, че кръщаването на културния център на българското дружество в Битоля – "Иван Михайлов" не е в услуга на добросъседството.

Пендаровски определя Иван Михайлов, известен още като Ванче Михайлов, като противоречива личност – "сътрудник на фашисткия режим".

И македонският премиер Димитър Ковачевски обяви, че активистът на ВМРО Ванче Михайлов е противоречива историческа личност, но че инициативата за културния център в Битоля не нарушава Европейската конвенция за правата на човека.

В същото време Ковачевски подчерта, цитиран от БТА, че Северна Македония очаква реципрочност – българските граждани с македонско самосъзнание също свободно да практикуват убежденията си.

Македонският премиер добавил, че правителството му стои зад свободните убеждения на всички граждани и очаква денят, в който и при съседите ще назрее моментът, когато гражданите с македонско самосъзнание също толкова свободно ще могат да практикуват убежденията си.

Коментарите на Пендаровски и Ковачевски са по повод откриването на културния дом "Иван Михайлов" в Битоля на 16 април. На церемонията като официални гости присъстваха премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST