Европа може да ограничи зависимостта си от руската енергия

Марио Драги

Европа може да ограничи зависимостта си от руската енергия в сравнително кратък срок. Това е заявил италианският премиер Марио Драги в интервю за в. "Кориере дела Сера".

Той обяснил, че това може да стане чрез диверсификация, като пояснил, че в началото на април италианската "Ени" е подписала споразумение с алжирската "Сонатрах" за получаване на допълнителни 9 млрд. куб. метра газ до 2024 година. Драги очаква, че и други страни ще последват италианския опит.

Италианският премиер цитирал актуални данни, според които Русия доставя около 40 процента от природния газ на Италия и 45 на сто от вноса на газ в Европейския съюз. Драги отчел, че предложението на Италия да се въведе таван на цената на природния газ се подкрепя в ЕС, като има натиск като цяло да се спре вносът на петрол и газ, както това е станало по отношение на вноса на въглища.

Драги изразил несъгласие с практиката Европа да продължава да финансира Русия, като купува петрол и газ на цена, която според него нямала връзка с историческите стойности и с производствените разходи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст