Коалицията продължава да е без общ кандидат за БНБ

Парламент Андрей Гюров

В момента коалицията няма компромисна обща фигура за кандидат за управител на Народната банка. Това обяви Андрей Гюров, председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" и оттеглил се неин кандидат за управител на БНБ, в ефира на Националното радио.

По думите му и в коалицията, и в експертните среди желанието било кандидатът за БНБ да бъде фигура, която е извън парламентарните групи, за да се премахне всякакво съмнение за политическа обвързаност.

Гюров отбеляза, че от "Продължаваме промяната" винаги са работили добре с Любомир Каримански като председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

Гюров добави и че предстои да се изработи ефективен механизъм за взимане на единно решение, когато има различни възгледи в коалицията. Той уточни, че вече са направили предложение на коалиционните партньори и целта е да се издигат единни кандидатури за органите, които се избират от Народното събрание.

По отношение на изпращането на оръжия за Украйна Андрей Гюров коментира, че този въпрос трябва да бъде изчистен между коалиционните партньори, преди да влезе в пленарна зала. По думите му тябва да се прецени кое би било най-доброто решение за страната – да се влезе в период на нова политическа криза или да се предприемат действия, които не са съгласувани с всички членове на коалицията. 

По въпроса за политиката спрямо Северна Македония, Андрей Гюров бе категоричен, че България има единна външна политика и че всяка една промяна в нея трябва да мине през парламента. Той подчерта, че е от български интерес РСМ да стане член на европейското семейство, но само при изпълнение на ангажиментите, които са поети към защита на правата на българските граждани в Северна Македония.

По повод призиви от средите на културните дейци министър Атанас Атанасов да си подаде оставката, Андрей Гюров коментира, че "Продължаваме промяната" стои зад действията му и го подкрепя във всичко, което той се опитва да направи за развитието на българската култура.

На въпрос дали причината за създаването на партия "Продължаваме промяната" е предизборна подготовка, Андрей Гюров отговори, че на този етап от ПП не се готвят за предсрочни избори и учредяването на новата структура има за цел да приобщи гражданското общество и да му даде сила за промяна.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст