До 21 април се очаква НС да одобри 50% от плащанията към пътните фирми

Парламент Гроздан Караджов

Най-късно в четвъртък, 21 април, се очаква Народното събрание да одобри 50 на сто от плащанията към пътните фирми. Седмица след това е срокът за достигане на средствата до получателите.

Останалите 50 на сто от дължимите по договорите суми ще минават през комисията по регионална политика за одобрение. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред журналисти.

"Това, което се разбрахме – да използваме и двете решения, които внесени в Народното събрание, като се стъпи върху първоначалната идея, с която тръгнахме – да се разреши да започнат ремонтите веднага и да се продължи завършването на онези започнати 278 обекта, които са в ужасен вид, за да се намали социалното напрежение, да се разплатят онези 50% от сумите. Останалите 50% ще с минат през междуведомствената група за ревизия, след това през решение на парламента", обясни той.

Няма да има отстъпки за обхвата и по-високите такси за преминаване по републиканската пътна мрежа от тежкотоварните превозвачи. Новите ставки ще влязат в сила от 1 юли, добави Караджов.

С консенсус по темата за Пътната агенция и парите за пътища е приключил късно снощи Коалиционният съвет на управляващите партии, който се проведе в Министерския съвет. 

Срещата започна в 19.30 ч. и продължи до късно вечерта в понеделник. Съветът на управляващата коалиция се събра в лидерски формат, само "Има такъв народ" бяха представени от зам.-председателя на парламентарната група Виктория Василева, участие е взел и вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Крайното решение ще бъде внесено на извънредното заседание на парламентарната регионална комисия във вторник. 

Предложенията до момента бяха две – парите за ремонт на пътищата да се отпускат от Министерски съвет или с решение на Народното събрание и доведоха до напрежение между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ".

Пари все пак ще бъдат отпуснати, увериха участници в срещата.

На коалиционния съвет е било решено още всяка седмица да бъде обсъждана законодателната програма до "най-малкия детайл". 

Все още не е ясно дали ще бъде прието искането на "Има такъв народ" за промяна в състава на две ключови парламентарни комисии – правната и бюджетната. От партията на Слави Трифонов внесоха искане да бъде увеличен броят на техните депутати за сметка на "Демократична България".

Сега двете формации имат по двама представители там. От "Има такъв народ" обаче настояват, че като 25-членна група трябва да получат 3 места, а "Демократична България" – група с 16 народни представители, да остане с едно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST