ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВФ понижи прогнозата за растежа на България за тази година

Международен валутен фонд

Международният валутен фонд преразгледа низходящо прогнозата си за темпа на нарастване на реалния брутен вътрешен продукт на България за 2022 година и я повиши леко за 2023 година. Това става ясно от най-новия доклад на Фонда "Световни икономически перспективи", публикуван днес в рамките на провеждащите се пролетни срещи на МВФ и Световната банка.

След спада от 4.2% през 2020 година, сега се очаква българската икономика да нарасне с 3.2 процента тази година и с 4.5% през следващата година. В оценката си от есенните срещи, която бе оповестена на 12 октомври миналата година, международната финансова институция залагаше на растеж от 4.5% през 2021 година и 4.4 процента през 2022 година за България.

В момента фондът прогнозира за страната ни скок на инфлацията до 11% за тази година след 2.8 процента за 2021 година. Очаква се и рязко забавяне на темпа на нарастване на потребителските цени до 3.3% през следващата година.

Безработицата в България ще се понижи до 4.9 процента тази година и до 4.6% през 2023 година след равнището от 5.3 процента за миналата година.

Припомняме, че в периода от 5 до 15 април експертите от МВФ, ръководени от Жан-Франсоа Дофен, проведоха срещи и разговори с представители на българските институции, сред които Министерството на финансите и Българската народна банка. В своето изявление след края на дискусията мисията отбеляза: „Предвид несигурната среда, икономическата политика е изправена пред сериозни предизвикателства. Въпреки че възстановяването от предизвиканата от пандемията криза се установи трайно, войната в Украйна се очаква да има сериозно икономическо въздействие, включително чрез
забавяне на растежа и ускоряване на инфлацията. Фискалната политика трябва да продължи да предоставя адекватна здравна и икономическа подкрепа, да адресира нуждите, произтичащи от войната, и да отчита неизвестността, като същевременно се стреми да избягва про-инфлационен натиск. Банковият сектор е добре капитализиран, но предвид неблагоприятната среда, финансовата политика трябва да остане бдителна. В същото време политиките трябва да адресират дългогодишните структурни предизвикателства, особено във връзка с повишаването на жизнения стандарт, намаляване на неравенствата и подкрепа на зеления преход. Предвид присъединяването към еврозоната, политиките, които подпомагат сближаването на доходите с партньорите от ЕС, придобиват още по-голяма важност. Планът за възстановяване и устойчивост, подкрепен от европейски фондове, има решаваща роля в тези области. Подкрепяме съсредоточаването на усилия на властите върху одобряването на управлението и борбата с корупцията."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст