Президентът назначи Илия Лингорски за член на Управителния съвет на БНБ

Цанко Арабаджиев и Илия Лингорски от ББР влизат в ръководството на Инвестиционен фонд „Три морета“

Главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски е назначен за член на Управителния съвет на БНБ. Това става ясно от указа на президента Румен Радев, публикуван в днешния брой на "Държавен вестник". Документът е от 15 април.

От квотата на президента Румен Радев са още бившият заместник-министър на финансите Людмила Елкова и професор Николай Неновски.

Управителният съвет е орган за управление на Българската народна банка, който се състои от седем членове: управител, трима подуправители, ръководещи основните управления („Емисионно”, „Банково” и „Банков надзор”), и трима други членове.

Мандатът на Илия Лингорски започва да тече от 18 юни. Тогава ще е приключил мандатът на Елица Николова. Тя е назначена от 17 юни 2016 година с указ на президента Росен Плевнелиев.

В момента Управителен съвет на БНБ е в състав: Димитър Радев – управител, Калин Христов – подуправител, управление Емисионно”, Нина Стоянова – подуправител, управление „Банково”, Радослав Миленков – подуправител, управлениe „Банков надзор”, Елица Николова, Людмила Елкова и Николай Неновски.

В момента са изтекли мандатите както на Димитър Радев, така и на двама от тримата подуправители – Калин Христов, който ръководи управление "Емисионно" и Нина Стоянова – отговорна за управление "Банково".

Припомняме, че през миналата седмица Народното събрание не успя да избере нов управител на БНБ. Депутатите отхвърлиха кандидатурата на Любомир Каримански. Настоящият гуверньор Димитър Радев продължава да управлява банката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST