ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Скандалите в управляващата коалиция ерозират доверието в нея

Боряна Димитрова

Основната причина за ерозията на общественото доверие в управляващата коалицията не се дължи на опозицията или на външен натиск, а на скандалите вътре в правителството. Това заяви социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Това е заключението от последното национално представително проучване, част от регулярния мониторинг на агенцията, проведено в периода 8-14 април сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Изследването се реализира със собствени средства на "Алфа Рисърч".

По думите на Димитрова спадът на доверието в правителството с 50% е било изненада и за самата нея. Лошо впечатление прави, че скандалите блокират дейността на институции като Агенция "Пътна инфраструктура", какъвто е случаят с разногласията около парите за пътните строители, отбеляза социологът пред bTV. "Големите разделителни линии в коалицията по въпроси като ветото към република Северна Македония, войната в Украйна, как да се действа по тях, които разделителни линии много ясно личи в проучването, дават отражение и върху подкрепата на собствените избиратели на всяка една от тези партии в правителството", добави тя.

50% от анкетираните вярват, че трудно ще се постигне съгласие в коалицията по важни въпроси. Най-големи позитиви и негативи в една такава ситуация търпи партията мандатоносител. "Това правителство дойде с доста висока летва на очакванията и с много сериозни ангажименти, но заради текущите кризи оставиха назад реформаторските ангажименти, а това не може да не дава отражение", счита Боряна Димитрова. Според нея, ако коалицията преодолее вътрешните си противоречия, може да възстанови доверието в себе си.

Въпреки спада на доверието в "Продължаваме промяната", Кирил Петков продължава да води по рейтинг сред политическите лидери, отбеляза социологът. На този фон ГЕРБ са във вътрешна консолидация. От партиите в коалицията БСП и "Демократична България" запазват позиции, защото "двете формации не бяха въвлечени в текущите скандали между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", смята Димитрова. "Възраждане" удвоява процента си доверие, но според нея, това е и част от общоевропейския тренд за възход на радикалните партии. А битката на партиите в центъра дава ръст на радикалните формации.

В момента няма желание за предсрочни избори. Проучването показва и силна подкрепа за мястото на България в Европа според 63% от анкетираните.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст