ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кулеба: Който не помага на нас, помага на Русия

Парламент министър на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба комисия по външна политика

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди пред журналисти, че е поставил въпроса за военнотехническа помощ за Украйна на срещите си в България. Кулеба участва в закрита среща с парламентарната външна комисия в Народното събрание. През последните два дни той разговаря с премиера Кирил Петков, президента Румен Радев и  с българския си колета Теодора Генчевска.

"Удовлетворен съм от срещите с външния министър, с премиера и с президента", заяви украинският външен министър. Той отбеляза, че България е направила много за европейската интеграция на страната и много добре се отнася с бежанците от Украйна. "Когато става въпрос до военнотехническа помощ, трябва да имам предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и да оставя това решение на правителството на България", допълни той. Обаче подчерта, че тези, които не помагат днес на Украйна, помагат на Русия.

Българското правителство и парламент знае много добре какви са исканията на Украйна, каза Кулеба. И отбеляза, че същият списък с искания е даден на всички страни членки на НАТО. "Когато си във война, се нуждаеш от всичко – от куршуми до изтребители", изтъкна украинският външен министър.

Кулеба е разговарял с премиера Кирил Петков за военна помощ за Украйна, стана ясно от думите на външния ни министър Теодора Генчовска. Това, което е било обсъждано във външно министерство, не е включвало тази тема. Генчовска отчете, че има две проекторешения за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, внесени в Народното събрание от ГЕРБ-СДС и от "Демократична България", и на срещата на Кулеба с външната комисия е била изразена позицията на вносителите на тези предложения. Към настоящия момент в Министерския съвет не е поставян въпросът, допълни Генчовска.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст