ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подкрепата за Макрон расте дни преди балотажа в неделя

Еманюел Макрон - президент на Франция

Подкрепата за френския президент Еманюел Макрон сред имащите намерение да гласуват нарасна още повече преди предстоящия в неделя втори кръг на френските президентски избори, показват три нови проучвания, цитирани от Ройтерс.

Проучване на института Ипсос показва, че Макрон ще получи 56,5 процента от гласовете, с половин процент повече от проучването в петък и с 3,5 процента повече от 53-процентната подкрепа, която получаваше на 8 април, два дни преди първия кръг на изборите, на който той и крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен се класираха за втория тур.

Проучване на Опиниън уей дава на Макрон подкрепа от 56 на сто, с два процента повече от петък. В проучването на института ИФОП (IFOP) президентът получава подкрепата на 55 процента от имащите намерение да гласуват, с половин процент повече от вчера и с 3 процента повече от 8 април.

Средната подкрепа за Макрон в трите проучвания е нараснала до 55,83 на сто, с над три процента повече от средното 52,70 на сто от пет проучвания, публикувани на 8 април.

През 2017 г. Макрон спечели с 66,1 процента от гласовете, като също се изправи срещу Льо Пен на втория тур. Сега обаче разликата между тях е значително по-малка, след като президентът беше подложен на критики за стратегията си за борба с КОВИД кризата и икономическите си политики.

Около сто личности от френските културни среди, включително директори на театри и музеи, призоваха във вторник френските граждани да подкрепят Макрон на втория кръг, предаде ДПА.

Независимо дали хората подкрепят политиката на президента през последните години, той е зачитал основните ценности на свобода, толерантност, откритост и уважение към различията, подчертават представителите на културните среди.

Политиката на Льо Пен също е известна – това е политика на дискриминация и ксенофобия, подчертават подписалите обръщението. Те добавят, че се интересуват не само от света на изкуството и културата, а и от изкуството на съвместното живеене и културата на един споделен свят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст