ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов към Петков: Какви червени линии, то вече всичко е червено

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възползва създалото се в управляващата коалиция напрежение заради военната помощ за Украйна. Окрилен от резултатите от последните социологически проучвания, които показват спад в доверието към управляващите и сочат ГЕРБ като първа политическа сила, Борисов даде нов брифинг. "Повод за брифинга днес ми дава един пост на г-н Кирил Петков. За едни разделителни червени линии пише той. То вече всичко е червено. Така че не виждам как на фона на червеното, червените линии се виждат", заяви лидерът на ГЕРБ в отговор на пост на премиера Кирил Петков в социалните мрежи.

Борисов цитира част от публикацията на премиера, според която в момента България оказва помощ на над 90 хиляди украински жени и деца, които са принудени да напуснат домовете и близките си заради руския агресор. "Как му отговаря министърът на туризма (както той го нарича "моят министър"): "Три месеца хуманност към украинците стигат. След 31 май държавната подкрепа към бежанците трябва да приключи. След това тези хора трябва да излязат на пазара на труда и да плащат квартира", коментира Борисов и допълни: "Идва туристически сезон и къде и как ще отидат тези хора на квартира – никой не го интересува. Не е интересно. В същото време Петков казва, че България помага на Украйна с хуманитарна помощ."

По думите на бившия премиер "три-четири дни" министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба се "въртял като сираче из парламента". "Той отговаря на премиера: "Да, важно е по време на война да има жилетки. Но хора, нека да бъдем сериозни." Тоест той смята, че премиерът не е сериозен. "Ако имаш бронежилетка, без оръжие – си обречен. По този начин, от ваша гледна точка, вие искате да умрем защитени". Това го казва вторият човек в Украйна след премиера", продължи с цитатите Борисов. Според него всички критики, отправени по-рано от първия дипломат на Украйна, са насочени директно към премиера Кирил Петков.

"Депутатите се заминаваха днес с всичко друго, а не с належащото и важното за българите и международната общност. Нещо повече – той стоеше в килера, в коридора, в кулоара. И не приеха нашето искане да влезе Кулеба при депутатите да ги убеди", подчерта експремиерът. "Защо днес не влезе в НС нито едно от предложенията? Нито на ГЕРБ, нито на ПП, нито на "Да, България"? Отговори му Христо Иванов: "Няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема" и поиска свикването на коалиционен съвет. В същото време тези хубавци си гласуваха 10 дни ваканция. И си заминаха. Не включиха нито офшорките, нито Украйна, нито тока, нито каквито и да били цени. Отидоха да почиват със скъпоплатените коли, платени от данъкоплатеца. Седма серия. Чисто нови. Вместо да ходят пеша. За три месеца и джипките не им харесват. Вече станаха на 15 години", каза още той.

Според Бойко Борисов става дума за това дали имаме управление на страха и снишаването. "Ама такова имате! Вие нямате лидер! Нямате човек, който да носи отговорност. Той се гъне зад червени линии, над килима, под килима. Първият, който нарече Путин агресор, когато армията на Русия нахлу в Украйна, бях аз. И няма как да наречеш човек, който напада суверенна държава с танкове, артилерия, ракети, самолети и загиват цивилни. Това е агресия и Путин е агресор. Какво не разбраха те? Защо стоите, защо се унижавате? Нямате ли принципи? Нали нашите партии, тези, които са в синьо – са на евроатлантическите ценности?”, попита лидерът на ГЕРБ.

По думите му лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова била "много по-мъж". "Неслучайно ме е канила по мъжки да се разбираме. Тя е казала: "Няма да се подпиша за оръжие за Украйна, ако ще да ме сменят", цитира и нея Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст