ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия ще осигури танкове на Украйна чрез “кръгов обмен”

танк танкове т72 т-72 чешки

Германското правителство подготвя т.нар. кръгов обмен със страните от ЕС и НАТО за доставки на танкове за Украйна. "Става въпрос за танкове, за бронетранспортьори, за различни опции, от които отделните страни трябва да се откажат", каза федералната министърка на отбраната Кристине Ламбрехт (ГСДП) пред RTL, предаде "Цайт". Процедурата за кръгова размяна предвижда страните от ЕС и НАТО да предоставят на Украйна оръжия от съветските запаси, а Германия след това да им предоставя заместители.

"В момента сме в преговори и те вървят много бързо", каза Ламбрехт. Следователно обменът трябва да започне през следващите дни.

Бундесверът обаче не може да предостави нищо от собствените си запаси, каза тя – за да продължи да гарантира национална и съюзна отбрана. "Длъжна съм да направя това и спрямо моите партньори от НАТО", каза политикът от ГСДП.

Според информация на агенция ДПА членката на НАТО Словения трябва да предаде танкове Т-72 на Украйна и да получи в замяна бойната машина на пехотата "Мардер" и колесната бронирана машина "Фукс" от Германия. Оръжейната система Т-72, ​​която датира от съветската епоха, вече се използва от украинската армия.

Словения е поискала по-модерни танкове от Германия като компенсация, предаде ДПА, позовавайки се на правителствени кръгове – включително немския основен боен танк "Леопард 2", колесния танк "Боксер" и бойната машина на пехотата "Пума", която се въвежда в Бундесвера като наследник на "Мардер", който се използва от 50 години.

Ламбрехт също потвърди, че Германия ще обучава украински войници на самоходните артилерийски установки "Панцерхаубице 2000". Според по-ранни съобщения "Панцерхаубице 2000" ще бъдат доставени в Украйна от Холандия. Германия не може да направи това, защото "Бундесверът не е толкова оборудван", каза Ламбрехт. "Но там, където можем да осигурим обучение, ще го направим", каза министърката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст