ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ИТН атакува ДБ заради комисията за конституционни промени

Парламент Иво Атанасов ИТН

Досега от "Има такъв народ" очевидно бяха в конфликт с коалиционните си партньори от "Продължаваме промяната" покрай избора на шеф за БНБ. В последно време изглежда са взели на прицел и "Демократична България". Преди дни от партията на Слави Трифонов поискаха повече места в две парламентарни комисии за сметка на ДБ. Днес от ИТН скочиха срещу председателя на ПГ на ДБ Христо Иванов.

Закриване на временната комисия за конституционни промени и оставка на председателя ѝ – Христо Иванов поиска от трибуната на парламента депутатът от "Има такъв народ" Иво Атанасов. Той изтъкна, че от справка в сайта на Народното събрание и от разговори с негови колеги народни представители било видно, че тази комисия не е провела нито едно заседание. "Не съм уверен, че председателят на комисията Христо Иванов има желание за конституционни промени", каза Атанасов и припомни, че преди време Иванов е използвал израза, че трябва да се рестартира дейността на комисията. "Не може да се рестартира нещо, което не е стартирало", добави депутатът от ИТН. 

"Ако има предвид рестартирането на реформите, които той направи като правосъден министър, то в резултат на тези реформи сега сме поставени в патова ситуация да се молим Иван Гешев да напусне поста си. Това не е правилно и не е в интерес на гражданите", посочи още Атанасов и продължи: "Не съм уверен, че като председател на тази комисия Христо Иванов може да изпълни задачите, за които е съставена комисията. Имам вътрешно усещане, че човек, който е участвал в правителството на Борисов и не е успял да направи конституционни реформи, който му е казвал "господин началник и правил чупки в кръста", не може да изпълни функцията на комисията". Депутатът допълни и че на 3 май ще станат три месеца от създаването на комисията. 

От парламентарната група на ИТН ще внесат предложение за закриване на Временната комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията на Република България и поемане на функциите ѝ от правна комисия.

Христо Иванов отговори, че на следващия коалиционен съвет представителите на ИТН ще имат възможност да поискат оставката му. "Аз на драго сърце ще я връча, но за ваша информация – опитвах да намеря начин да изпълним оригиналния замисъл – в нейната работа да се включат представители и на опозицията, за да може наистина тя да бъде неутрална платформа за диалог", обясни той. Нека политическите органи на коалицията решат дали има смисъл в тези опити, отбеляза депутатът от ДБ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст