ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Лорер връчи четири сертификата за инвестиции за общо 30.5 млн. лева

инвестиции

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер връчи днес четири сертификата за инвестиции на обща стойност 30.5 млн. лева и откриване на над 170 работни места.

Два от тях са за вложения клас "А" и два за инвестиция клас "Б". На събитието присъстваха заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева и новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов.

Проект на "Ролпласт Груп" АД получи сертификат клас "А" за разширяване на производствената си база в Костинброд, който е на стойност 18.2 млн. лева и трябва да разкрие 30 работни места. Това е третият такъв документ, която фирмата получава. 

Сертификатът клас "А" за фирмата "Марели Системс" е за нейния проект "Увеличаване на обема на производството на компанията на камини". Той е на стойност 5 059 000 лева и с възможност за назначаване на 115 работници.

"Смарт Органик" получи сертификат клас "Б". Фирмата ще развие своя проект за производствена-складова база за биохрани в Икономическата зона в Божурище, област София. Инвестицията е за 5 млн. лева и ще осигури работа на 15 човека.

Сертификатът клас "Б" за компанията за производство на сирене и кашкавал "Шипка 99" е за вложенията й в пакетиране на продуктите. Базата на фирмата е в Първомай, област Пловдив. За развитие на проекта са предвидени 2 172 000 лева и ще разкрие 10 нови работни места.

Министър Лорер съобщи, че министерството работи по още пет инвестиционни проекта на стойност 101 млн. лева, с които се очаква да се открият още 1200 работни места.

По предварителни данни на БНБ чуждестранните инвестиции са се удвоили през първите два месеца на тази година. Министър Лорер обяви още, че има заявени намерения за проекти за 250 млн. лева.

Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, страната ни има възможност да ускори процеса на привличане на инвестиции. Той обяви, че има разработена програма с приоритетни сектори с висока добавена стойност за следващите 18 месеца. "Ще се срещаме с потенциални инвеститори в чужбина и ще им изясним нашите възможности. Ще работим и с български компании, които могат да инвестират тук", коментира плановете си Богданов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст