ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин се отказа от щурм на “Азовстал”

путин (Ройтерс)

Русия е превзела Мариупол, докладва на Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу, съобщи Ройтерс, цитирайки Интерфакс.

Руският министър на отбраната е казал на руския президент, че в завода „Азовстал“ все още има украински военни, а от града са били евакуирани 142 000 цивилни. 

Путин е подчертал, че е гарантирано запазването на живота на всички украински военни, които напуснат завода "Азовстал" и към тях ще е се отнасят с уважение.

Президентът Путин е наредил на руските военни да отменят плановете за щурмуване на "Азовстал" и е заявил, че вместо това иска да продължи блокадата му.

Четири евакуационни автобуса с цивилни са успели да напуснат украинския пристанищен град Мариупол, предаде Франс прес, позовавайки се на украинския вицепремиер Ирина Верешчук.

Евакуацията, която трябва да продължи днес, идва в момент, когато стратегическото пристанище на Азовско море е на път да падне в руски ръце след близо два месеца обсада.

Последните украински войници, които все още остават там, укрепени в завода "Азовстал", отказват да се предадат, настоявайки пред международната общност за "гаранции за сигурност", за да се изтеглят.

Няколкостотин цивилни, останали без храна и вода, се намират в металургичния завод "Азовстал" заедно с 36-и батальон на украинската армия и батальона "Азов", съобщиха украинските власти.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк предложи снощи да бъдат проведени "специален кръг преговори" с Русия за "спасяването" на бойците и цивилните.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст