ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът спря вписването на смяната в ръководството на “Кинтекс”

Кинтекс

Софийският градски съд разпореди спиране на вписването на новия съвет на директорите на "Кинтекс" ЕАД.

Производството е спряно до приключване на делото, образувано по молба на Александър Михайлов, срещу неговото освобождаване от поста изпълнителен директор, става известно от определението на съда, публикувано в Търговския регистър.

Припомняме, че в началото на тази седмица министърът на икономиката Корнелия Нинова нареди смяна на борда на държавния оръжеен търговец. Тя се позова на проверка на Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията на дейността на „Кинтекс“ за 2021 година като заключенията са за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор. Препоръките са за сигнализиране на компетентните органи. Министерството на икономиката и индустрията изпрати доклада на инспектората  на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

От дружеството посочват, че още в първия ден след публичното обявяване на това решение бе изразено съмнение, че одит на "Кинтекс" ЕАД изобщо е извършван. Никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място. Всъщност одитът на министерството всъщност няма правомощия да проверява търговското дружество, а това би следвало да направи принципалът "Държавна консолидационна компания" ЕАД.

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че освобождава изпълнителния директор Александър Михайлов, тъй като е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната "Кинтекс".

Публичният регистър ясно показва, че към датата на встъпването си в длъжност в "Кинтекс" ЕАД – 27 октомври 2021 г., Александър Михайлов не участва под никаква форма в частни фирми, лицензирани и развиващи сходна дейност (оръжейна търговия). Нещо повече, на 28 октомври 2022 г. Александър Михайлов е депозирал пред едноличния собственик на капитала – "ДКК", декларация за имущество и интереси съгласно изискванията на закона за Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Поради създадената ситуацията, след едноличните решения на министър Корнелия Нинова постановяващи "незабавно освобождаване на изпълнителния директор", в момента "Кинтекс" на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството. А към момента предприятието е поканено да подпише договор за над 40 млн. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст