ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Забраняват политическата и партийната дейност в училища и забавачки

Парламент пленарна зала

Парламентът прие окончателно промени в Закона за предучилищното и училищно образование, които забраняват политическа и партийна дейност в училищата и детските градини. 

Новите текстове забраняват на учители, директори и техните заместници да налагат политически идеологии и доктрини в системата.

Поправките бяха приети със 115 гласа "за", 33 – "против" и 12 "въздържал се".

Депутатите отхвърлиха предложението на Александър Иванов от ГЕРБ да бъде разгледано проекторешението за създаване на временна комисия за всички меморандуми и писма за намерения, подписани в периода 12 май 2021 – 20 април 2022 г.

Иванов акцентира най-вече на меморандума с компанията "Джемкорп".

"За да бъде дадена яснота дали българската енергетика е дадена на ишлеме или на концесия за 1 милиард долара на чуждестранна компания, за която излязоха доста интересни медийни журналистически разследвания, че има замесено пране на пари на руски олигарси в нея", аргументира се депутатът от ГЕРБ. 

Явор Божанков от БСП обясни, че с "Джемкорп" е подписано само писмо за намерение за инвестиции, а не конкретни договори и изрази несъгласие с думите на депутата от ГЕРБ за концесия на българската енергетика.

"Тука става въпрос за някакво намерение, не става въпрос за договори за нищо, но да напомня на господин Иванов, че бяха тръгнали да дават сериозно българската енергетика на Гинка Върбакова, неясно на кого, и бяха не просто готови, бяха в напреднал процес, защото и в Министерския съвет, и в Народното събрание водеха легендарната Гинка Върбакова", посочи левият народен представител.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст