ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акценти за 21–27 април от Banker Weekly

Четете в новия брой

Няма шега – копаем три тунела под Балкана

За осигуряване на бърза и сигурна транспортна комуникация по направлението север–юг през Стара планина е възприета стратегия за изграждане на три тунела – под връх Шипка, през прохода „Петрохан“, както и тунелно пресичане на Стара планина по протежение на автомагистрала (АМ) „Черно море.“ Това гласи част от официалното писмо, изпратено от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) до редакцията на „БАНКЕРЪ“ в отговор на запитване какво се предвижда до края на 2022 г. за подобряване на транспортните връзки между Северна и Южна България.

Първите кокичета на депозитния оптимизъм

Двегодишният сняг, затрупал банковите депозити, започва да се топи. От март насам  има активност от страна на някои предимно малки банки по отношение на предлаганите от тях депозити. Наблюдава се макар и слабо покачване на лихвите по срочните депозити, като отново има банки, които предлагат лихви над 1 на сто. Макар и нулевите лихви да са все още факт за големите трезори, има банки, които предлагат депозити с годишни лихви до 1.28 процента.

Улична коалиционна култура

Няма спор, че откъдето и да я погледнем, днешната управляваща коалиция е странна. Най-малкото с това, че на едно място за обща работа са събрани абсолютно несъвместими политически сили. А най-странното е, че ако в предишни съюзи за неуспехите дежурно виновни бяха малките партньори и точно те опираха пешкира на следващите избори, днес се случва точно обратното: БСП, „Демократична България” и най-вече „Има такъв народ” прехвърлят всичко върху главата на „Продължаваме промяната”, която започва да служи за гръмоотвод на всякакви неудачи, грешки и социални недоволства.

Партия в облаците – някъде, отвъд дъгата

Това, което мнозина очакваха – мандатоносителите да се превърнат в самостоятелна партия – най-после се случи. Деветте месеца, след като Петков и Василев обявиха решението си да влязат в партийната политика, бяха богати на красиви думи, усмивки и доста по-малко дела. Ако изключим несъмнено впечатляващия факт на убедителната победа с „летящ старт”, новата звезда на българския партиен небосвод остава предимно в сферата на добрите намерения.

МВФ май ни натиска за „изпъкнал" данък

"Реформа на ниската плоска ставка на данъка върху доходите на физическите лица", която да помогне "за създаването на фискално пространство и за намаляване на неравенствата". Това препоръчват от екипа на Международния валутен фонд, който бе на официално посещение в България в периода 5 – 15 април, става ясно от заключителното изявление на мисията, публикувано на сайта на Министерство на финансите. Не е тайна, че сегашната ръководителка на МВФ – Кристалина Георгиева недолюбва плоския данък също като БСП, която преди години гласува за него.

Спецпрокуратурата умря – да живее европрокуратурата!

“Истината е, че всичко в тази държава тече. Аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата, които са единствените които имат цялата преписка – и информацията изтича след като те са се запознали с нея. Ролята на премиера е да даде пълна свобода на действащите органи. Знам, че това е ново за някои органи и политици, но така ще функционира държавата занапред!” С този коментар говорителката на премиера Кирил Петков Лена Бориславова беше направена преди по-малко от месец заявката за подготвен законопроект, който да обособи собствена администрация на европейската прокуратура у нас. Към нея щели да бъдат зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната.

Радомир ощастливи Ахмед Доган

„Началниците“ на близките до сърцето на почетния председател на Движението за права и свободи – Ахмед Доган и реално обслужващи го фирми – Хермес Солар"  ООД и "Блу Енержи" АД нямат умора. Бизнес интересите им очевидно продължават да растат с всеки изминал ден. Освен ангажираността им покрай обслужването на зимните и летните сараи на Сокола – в столичния квартал "Бояна" и бургаския парк "Росенец", напоследък вниманието им е насочено към ударното купуване на солидни количества земеделски земи.

Мераците им да се сдобият с този доста атрактивен напоследък бизнес актив – заради възможността да получават сериозно европейско финансиране без да полагат кой знае какви усилия – не само са били удовлетворени светкавично от общинарите в Радомир, ами и надлежно официализирани със съответните решения на местния парламент.

Централните банкери трябва да имат активна комуникация с гражданите

 В днешно време централните банки са изключително ключови институции за всяка икономика. В България обаче се залага повече на регулаторната им роля. Другата роля – изпълнение на парична политика не беше особено релевантна в последните 20-25 г., заради действието на валутния борд. 

Особено след световната криза от 2008 г. Централните банки по света, заеха много активни позиции в основната си функция – да дават правилни сигнали към пазарите. Централните банки станаха и много по-комуникативни и отворени към обществото. Прогнозите им невинаги бяха прецизни, но диалозите внасяха спокойствие. В този смисъл сред най-успешните централни банкери от последните десетилетия мога да посоча Марио Драги, който изигра изключително важна роля във внасянето на доверие в системата. В своята знаменита реч през 2012 г., той заяви, че ще направи всичко възможно за спасението на еврото. Именно това изказване донесе стабилността. А одобрената програма за подпомагане на страните от периферията на ЕС в случай на криза, дори не се задейства – самото изказване на Драги и обявяването на програмата донесоха спокойствие на финансовите пазари и те се справиха сами. Бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов пред „БАНКЕРЪ“

Нищо от това, което обеща БСП, не се случва

Прилагането на закона от страна на социалното министерство, което е в ресора на БСП, беше в угода на държавната хазна и в ущърб на възрастните хора. Правителството изключи от преизчисляването на пенсиите увеличенията, правени през периода 2017-2019 г., с аргумента, че тогава не било прилагано Швейцарското правило. В резултат на това бяха ощетени всички пенсионери, освен тези на минимална пенсия. А партията на Нинова се кълнеше, че ще защитава правата на пенсионерите. Това е големият грях на вицепремиерката и уж социалната й партия – излъгаха хората. Партиите от четворната коалиция подмениха вота на избирателите, когато обещаха преизчисление на пенсиите и повишаване на доходите.  Дори в  Румъния пенсиите са два пъти по-високи от нашите. Лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред  „БАНКЕРЪ“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст