ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преизбраха Еманюел Макрон

Еманюел Макрон

Досегашният френски президент Еманюел Макрон бе преизбран с над 58% от гласовете на балотажа, провел се днес, 24 април. За съперничката му – Марин Льо Пен са гласували близо 42% от имащите право на глас французи, сочат резултатите от екзитпола на Ипсос.

Европейските лидери вече започнаха да поздравяват победителя.

Преизбирането на Еманюел Макрон е знак, че и през следващите пет години Франция ще бъде ангажиран участник в изграждането на силна Европа, с амбиции за налагане на своята визия в изграждането на международния ред.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстват победата на Еманюел Макрон с думите, че в тези бурни времена Европа има нужда от една стабилна Франция, която е силно ангажирана с идеята да направи Стария континент по-независим и по-стратегически. "Европа ще може да разчита на Франция още пет години“ – завършва приветствието си Шарл Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в профила си в "Туитър", че се радва, че ще може да продължи отличното си сътрудничество с Еманюел Макрон. "Заедно ние ще направим така, че и Франция и Европа ще постигнат напредък" – завършва краткото си приветствие Фон дер Лайен.  

Оттук нататък като че ли по-сериозният въпрос е дали новоизбраният френски президент ще успее да реформира страната си в посока постигането на по-голямо единство?

Поддръжниците на Еманюел Макрон очакваха резултатите от гласуването на "Шан дьо Марс", пред Айфеловата кула. Там беше планирано досегашният президент да изнесе реч, независимо от резултатите на изборите. Пред симпатизантите си Макрон отбеляза, че си дава сметка за значителния брой въздържали се – над 28% и близо 4% подадени бели бюлетини.

Марин Льо Пен коментира резултата си, представляващ подкрепата на близо 42% от гласовете, с думите, че този висок процент сам по себе си представлява категорична победа. По думите й Макрон не е получил достатъчна подкрепа и резултатът му говори за недоверието, което французите имат към досега управлявалите ги.

Междувременно стана ясно, че крайнолевият кандидат за президент, участвал на първия тур, – Жан-Люк Меланшон потвърди, че се кандидатира за поста министър-председател. Според него Макрон е президентът, победил с най-лош резултат от всички досегашни лидери, начело на страната, но и че поражението на Марин Льо Пен "е много добра новина" за единството на френския народ.

В действителност мнозина коментатори отбелязват, че на президентските избори през 2017 г. Макрон е имал по-добър резултат от досегашния спрямо Марин Льо Пен.

Жан-Люк Меланшон призова своите привърженици да не се отказват и да работят за такава Франция, която може да промени всичко. С тези свои думи той намекна за големите си очаквания от предстоящите през юни парламентарни избори.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст