ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разходите за отбрана през миналата година по света са се увеличили с близо 1%

пазари

Разходите за отбрана през миналата година по света са се увеличили с близо 1%, сочат данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира СИПРИ. Сумата достигна общо 2.1 трилиона долара, а тя е най-голямата до момента.

За седма поредна година парите, заделени за купуване на оръжие, нарастват.

През миналата година Русия е увеличила военните си разходи за трета поредна година. Това е станало с 2.9% до 64.9 млрд. долара. Тя е петата по големина на разходи за отбрана в света. А тази сума е равна на 4.1% от Брутния вътрешен продукт на Русия.

Военните разходи на САЩ обаче остават ненадминати. Сумата  надхвърля похарчените от всички други държави пари за въоръжаване. Тя е 801 млрд. долара. За разлика от световната тенденция, тези харчове бележат спад от 1.4% през миналата година.

На второ място по военни разходи е Китай с близо 293 млрд. долара, като парите в Поднебесната империя нарастват с почти 5 на сто. А числата сочат, че за 27-ма поредна година тези средства се увеличават.

Трета е Индия със 76.6 млрд. долара похарчени за въоръжаване, което е увеличение от близо 1 процент.

Сред страните, които увеличават военните си разходи е и Австралия. Тя е похарчила 4% повече за оръжие за армията си, като  през миналата година цифрата е достигнала почти 32 млрд. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст