Един от управителите на БНБ – Исидор Михайлович, е финансист, музикант и композитор

БНБ сграда

На днешни яден можем да си спомним за Исидор Василев Михайлович (Михайлиди) – български финансист, музикант, композитор. На 27 април 1881 година той е назначен за управляващ Българска народна банка

Исидор Михайлович е роден  през 1846 г. в град Браила в семейството на Василаки Михайлиди (роден 1804). Родът му води началото си от Сливен.

Исидор Михайлович завършва средно музикално училище в родния си град. До 1866 г. учи във Виена, където общува с бъдещия композитор и музикален педагог Роберт Фукс. Заедно си братята си Михаил и Георги е член на филхармоничните дружеств а „Муза“ и „Лира“ в Браила. Той участва и в Театралното дружество на Добри Войников в града.

Основната му професия е финансист.

През Руско-турската война (1877-1878 г.) е касиер на Тулчанското губернско управление, а по-късно е контрольор-книговодител във Варна.

На 27 април 1881 г. Исидор Михайлович е назначен за главен контрольор на БНБ, като по нареждане на финансовия министър Григор Начович изпълнява длъжността директор на централната банка до 11 октомври 1883 година.

След като е освободен от поста, той става директор на новооткрития клон на БНБ в Русе, а по-късно и на клона във Варна.

Исидор Михайлович свири на пиано, контрабас и тромбон. Композира предимно клавирни пиеси. Заедно с братята си нотира български народни песни.

Брат му Георги Михайлович (1850-1885 г.) завършва инженерни науки в Гент, Белгия. След това е съветник при Министерството на вътрешните работи по делата на Общите сгради (1882 г.), началник на строителния отдел при Министерството на общите сгради, земеделието и търговията (1884 г.).

Третият брат Михаил (1837 – ?) е търговец.

Сестра им Мария е съпруга на Георги Желязкович – български политик от Консервативната партия. Той е завършил финансови науки в Париж. През 1879 г. Желязкович подготвя първия устав на БНБ. След това става неин управител, както и министър на финансите в периода 1881-1882 година.

Исидор Михайлович е женен за Елиза Бакалбаша, също музикант и композитор, дъщеря на сливенския търговец Милко Бакалбаша, преселник в Браила и Галац.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *