ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Генчовска няма да участва в делегацията ни в Киев

Теодора Генчовска

Външният министър Теодора Генчовска няма да бъде част от българската делегация, която ще замине за Киев. Това съобщи тя пред журналисти. Преди дни стана ясно, че в украинската столица "Има такъв народ" ще бъде представлявана от Станислав Балабанов. На коалиционен съвет днес управляващите ще обсъдят изпращането на военна помощ за Украйна. Към момента единствено от БСП остават твърдо против изпращането на оръжие и боеприпаси в Киев.

Генчовска изрази надежда управляващите да постигнат съгласие по темата. "България последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна. Агресията на Русия срещу Украйна поражда изключителни предизвикателства пред целия демократичен свят", подчерта тя. Но отново прехвърли към министерствата на икономиката и отбраната въпроса дали през фирми посредници София предоставя оръжие на Киев.

Външният министър коментира и темата за Северна Македония. Наличието на българско малцинство в Северна Македония да бъде записано в конституцията на югозападната ни съседна е условие, което е залегнало в декларацията на българското Народно събрание и в решението на Консултативния съвет за национална сигурност. За нас това е условие, което Скопие трябва да изпълни, като на този етап първо идва то, а чак след това – преговори за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Това подчерта пред журналисти външният министър Теодора Генчовска.

Министърът на външните работи участва в провеждащия се в София форум "ЕС среща Балканите", на който политици и експерти обсъждат стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в Европейския съюз.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст