ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Александър Николов: Газът ни е гарантиран минимум месец напред

Министерски съвет Александър Николов

Газовите количества за България са гарантирани минимум един месец напред, което не означава, че след този период ще има проблем с оглед на спирането на доставките от Русия. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

"Тъй като всички търговско-правни отношения са спазени, е очевидно, че природният газ в момента се ползва като политическо оръжие. С оглед на това искам да кажа, че докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава и България не се поддава и не се продава на каквато и да е цена, пред който и да е търговски контрагент." – зави енергийният министър Александър Николов.

Газовият ден започва в 9 сутринта, така че предстои да стане ясно дали доставките физически ще спрат, уточни той. Енергийният министър категорично отхвърли възможността България да спре преноса на газ към Сърбия и Унгария.

"България е лоялен партньор към всички европейски държави. България не е Русия и когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. Не бихме създали изкуствено сътресения към съседни държави", заяви Николов в отговор на въпрос дали спирането на руския газ за България ще накара страната ни да спре доставките по "Балкански поток" за Сърбия и Унгария.

Късно снощи стана ясно, че "Газпром експорт" е изпратил съобщение, че спира от днес газовите доставки за България заради отказа на страната ни да заплаща синьото гориво в рубли.

Енергийният министър посочи, че на първи април страната ни е получила писмо от "Газпром" с нови условия за разплащане на доставките. Българските власти са поискали разяснения, но такива не са получени. Направен е и правен анализ на руското искане за промяна в начина на плащане. Анализът е показал, че изпълнението му крие редица рискове за България: не е гарантиран обменният курс, по който да се превалутират плащанията; страната ни би изгубила контрол върху парите си; липсват гаранции, че страната ни ще получи заплатените от нея количества синьо гориво.

"Какви са изводите – България е дългогодишен лоялен и коректен партньор по съществуващия договор, плащанията са регламентирани в американски долари, разполагаме с всички документи, доказващи, че сме платили за април. Неизпълнението на доставките поставя "Газпром" е текущо неизпълнение на договора. България спазва позицията на ЕС във връзка с наложените санкции срещу Русия. Българският енергиен холдинг е осигурил непрекъсваемост на алтернативните доставки на газ и не следва да очакваме ограничителен режим. Оставаме в комуникация с ЕК и по-късно днес ще се обмислят следващите стъпки. От вчера в същата ситуация са Полша и Литва", заяви енергийният министър.

Той поясни, че още от началото на април ръководството на Българския енергиен холдинг е предприело всички мерки за подсигуряване на газовите количества у нас. Те включват преустановяване на черпенето на газ от хранилището в Чирен и търсенето на алтернативни доставки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст