ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Леко възстановяване на газовите доставки през Полша

газ-газпром

Газовите доставки за Полша по т. нар. Ямалски договор леко са се възстановили, след като по-рано спаднаха до нула. Това сочат днес данни на Европейската мрежа на операторите на преносни мрежи, цитирани от Ройтерс. 

Физическите газови потоци по газопровода "Ямал-Европа" са били на ниво 3 449 688 киловатчаса към 06:22 часа централноевропейско време (07:22 часа българско време). 

Министърът на енергетиката на Австрия Леоноре Гевеслер посочи, че газовите доставки от Русия продължават без ограничения и няма индикации за предстоящи ограничения, информира радио О Ер Еф. 

Австрия получава от 80 процента от газа си от Русия. 

Министерството на външните работи на Унгария също посочи, че получава газови доставки според договореното през Сърбия. Според външния министър Петер Сиярто според "Газпром" транзитните доставки за Унгария през България се извършват независимо. 

Цените на газа в Европа скочиха снощи на фона на перспективите за по-нататъшни спирания на доставките. Фючърсните контракти на европейски хъб TTF в Нидерландия скочиха от 91 евро за мегаватчас до 107 евро за мегаватчас, преди да отстъпят до 99 евро за мегаватчас малко по-късно, съобщи "Политико". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст