На 18 май превозвачите пак на протест, блокират пътища и доставки

протест на превозвачите

За 18 май е насрочен следващият по-мащабен протест на превозвачите, които днес не получиха отговори на поставените въпроси от представителите на властта.

Протести срещу високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата се проведоха в столицата, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград.

Транспортният бранш остава обединен, подчерта Магдалена Милтенова – председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"Защото тогава – на 18 май, ще спрем транспорта в България, ще блокираме границите, ще блокираме пътните артерии, ще спрем доставките по хранителните магазини. И тогава ще им се наложи да ни чуят", закани се тя.

Превозвачите днес излязоха на протест срещу високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за толсистемата. Около 100 автобуса и 300 камиона бяха позиционирани преди обед пред Министерския съвет, парламента и в участъка от БНБ до катедралата "Александър Невски".

Протести днес се провеждат в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград.

Мощни клаксони на камиони и автобуси звучаха до малко преди 12 часа днес около президентството и Министерския съвет. Представители на фирмите, облечени в сигнално жълти жилетки, се събраха около фонтана.

Превозвачите настояват за премахване на биокомпонентата, която се влага в горивата, както и за намаление на акциза с 50% за шест месеца. Не се подкрепя и увелич„ението на толтаксите.

От автобусните превози искат да се разшири обхватът на субсидираните линии и да се осигурят средства за всички междуселищни превози.

Христо Радков от Българско обединение на шофьорите и Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи заявиха:

"Доколкото знаем българското правителство е единственото, което не прави нищо за облекчаване на тежестта на това много голямо перо в транспортния сектор. И оттук нататък идва и тази инфлация и цялото страдание за народа."

"Защото се увеличава себестойността на всеки един продукт, който возим. В крайна сметка това искаме да обясним най-вече с този протест, че най-тежко става за крайния потребител, защото ние сме търговски дружества и е логично да прехвърлим това увеличение на цените на горивата в услугата, която предлагаме. Тя влиза в себестойността на всеки един продукт и съответно отива в крайния потребител. Никой от нас не иска да обеднява крайния потребител."

Превозвачите дава срок до 18 май на управляващите, за да предприемат мерки. И заплашват с мащабен протест в цялата страна.

"С преустановяване на транспортните връзки, преустановяване на всички автобусни линии, блокиране на пътни артерии, блокиране на гранични пунктове. Ще се включат, разбира се, и пряко засегнатите от това, защото всеки един български гражданин в момента е пострадал от високите цени на горивата. Цените на хранителните продукти, цените на лекарствата, на всички стоки за домакинството в крайна сметка са завишени двойно и тройно в момента, ние всички го виждаме", заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"С това рязко покачване на горивата последния месец и половина това наруши нашия платежен баланс. Много от нашите клиенти не могат да разберат тази потребност, която ние имаме – да увеличаваме цените. Ние намаляваме работата, защото иначе това е пагубно и ще докара, особено по-малките превозвачи, до фалити", посочи Георги Цанов от Контролния съвет на Съюза на международните превозвачи.

"Затова е много важно да бъде ограничена тази цена по някакъв начин, както е в другите държави, в Испания и Франция, с който държавата намалява цената на крайния потребител на горивата, да не се отразява в увеличаване на себестойността на повечето продукти", допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *