Взривове в южна Русия, Украйна говори за “отплата”

белгород нефтена петролна база (ТАСС)

Русия съобщи за няколко взрива днес в южната част на страната и за пожар в склад за боеприпаси; украински представител определи това като отплата и "карма" заради руското нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс.

Без да признава пряко, че Украйна е отговорна, украинският президентски съветник Михайло Подоляк каза, че е естествено руските региони, където се складират оръжия и гориво, да научават какво е "демилитаризация".

Използването на това понятие беше намек за заявената от Русия цел на войната в Украйна, определяна от Москва като специална военна операция за разоръжаване и "денацификация" на Украйна.

"Ако вие (руснаци) решите масово да атакувате друга страна, масово да убивате всички там, масово да смазвате мирни хора с танкове и използвате складове във вашите региони, за да давате възможност да се извършват тези убийства, тогава рано или късно дълговете ще трябва да бъдат платени", каза Подоляк.

Губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че пожарът в склад за боеприпаси в региона е изгасен и няма пострадали цивилни. 

Губернаторът на руската Курска област Роман Старовойт каза, че сутринта са били чути взривове в град Курск. По думите му това най-вероятно са били звуци от стрелба на системите за противовъздушна отбрана. По-късно той заяви, че украински безпилотен самолет е бил прехванат в небето над региона и че не е имало жертви или разрушения.

Губернаторът на Воронежска област Александър Гусев заяви, че противовъздушната отбрана е засекла и унищожила малък разузнавателен дрон.

В град Воронеж представител на властите каза, че са били чути два взрива и че е започнато разследване.

Русия заяви, че изпраща следователи в Курска и Воронежска област, за да документират "незаконните действия на украинската армия".

Подоляк заяви, че не може да се стои безучастно след руската инвазия.

"И затова разоръжаването на белгородските и воронежските складове убийци е напълно естествен процес. Кармата е жестоко нещо", каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST