ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Расте броят на българите пътували в чужбина през март

туристи

През март, и в условията на продължаващата епидемична обстановка у нас и по света, българите продължават да пътуват в чужбина. През третия месец на тази година това са направили 538 300 човека, което е със 114.1% над регистрираните през март 2021 година, съобщиха от националната статистика. Поради невъзможност да се проведе статистическо изследване на граничните контролно-пропускателни пунктове, всички статистически данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България – общо и по цел на пътуването, са предоставени на НСИ от Министерството на вътрешните работи. 

Същата активност се наблюдава и при посещенията на чужденци в България. Общо 627 800 туристи са дошли у нас, или със 118.1% повече в сравнение с март миналата година. Транзитните преминавания през страната ни са 46.1% (289 600 човека) от всички посещения на чужденци в страната. 

През март най-много са били гостите с други цели на пътуването (образование, лечение и други) – 55.9% от всички туристи. За екскурзия, почивка или развлечения (посещения на културни или исторически забележителности, спортни мероприятия и други) са дошли 32% от чужденците, а със служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и други) са пътували само 12.1 процента. 

От общия брой чужденци, посетили България през март тази година, най-много са гражданите от Европейския съюз – 34.8%, или 218 300. Сред пък най-голям интерес към страната ни са проявили туристите от Румъния – 37.9%, и от Гърция – 30.1 на сто. Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ (извън Европейския съюз, като всички данни са предоставени от МВР) са 337 900, или 53.8% от всички гости в България. В тази група най-голям брой посещения са регистрирани от Турция (традиционно, но повечето са преминали транзитно през страната ни) – 36.4%, и от Украйна – 33.4% (заради военните действия в тази страна). Украинците, влезли у нас, са общо 112 977. От тях 52 272 се водят като туристи с цел почивка и екскурзия, а 58 117 човека са преминали транзит.    

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст