ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Детска болница може и да има, но тя ще е частна

Национална педиатрия - детска болница - София

Отдавна известната максима, че природата не търпи вакуум, с пълна сила се отнася и за бизнеса. Особено в моменти, когато държавата се разтоварва от уж неприсъщите й ангажименти, оставяйки произвола на съдбата или десетки хиляди обикновени хора, или целия народ накуп. И тъй като три десетилетия не стигнаха на управниците ни да решат проблема с липсващата у нас национална детска болница (тема, която „Банкеръ“ следи от години), съвсем логично бе да се намерят хора, които да запълнят тази бездна, зейнала заради алчността, немарливостта и безхаберието на т. нар. политически елит.

Въпреки периодично подхващана темата за неотложността да бъде създадено такова здравно заведение и въпреки дежурните предизборни клетвите на политиците, че детското здравеопазване е техен основен приоритет, проектът за построяване на национална педиатрия продължава да отлежава в нечие чекмедже. Докато родителите или продължават да обикалят от бг-клиника на бг-клиника, или го удрят на

интернет просия, за да лекуват децата си зад граница. 

Тези дни стана ясно, че докато "повелителите на здравеопазването" продължават се чудят как по-точно да оправдаят бездействието си, след като накараха т. нар. фирма изпълнител на обществената поръчка да върне отпуснатите й за целта милиони, един от мастодонтите в здравния бизнес – "Търговска лига", внесе в Министерството на здравеопазването свой проект за строеж на детска болница.

Едно леко… "въвеждащо" отклонение. В края на юли, здравният министър в правителството на Кирил Петков – проф. Асена Сербезова, попари амбициите на "Търговска лига" да построи в София частна многопрофилна болница, която щеше да се казва "Сърце и Мозък" и да има 550 легла. Основният аргумент беше логичен: предвидените медицински дейности превишават нуждите на София.

Последва и ответният удар – сигнал срещу министър Сербезова в прокуратурата и КПКОНПИ. Причината – "съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси".

Нещо повече – от "Търговска лига" дебело подчертаха, че лично Сербезова е задържала разрешението на „Сърце и Мозък“, независимо от заявлението на предшественика й д-р Стойчо Кацаров пред Народното събрание, че преписката е перфектна. 

Не е лошо да споменем, че Стойчо Кацаров, на чиито решения „Банкеръ“ е посветил не малко публикации, също беше заклеймен от своя предшественик Костадин Ангелов. Но… с обратен знак – като лобист в полза на "Търговска лика".

Тази фирма "циркулира" в публичното пространство най-малко от четвърт век. Отначало – като вносител на лекарства, след това – като

вносител, "склададжия" под митнически контрол и собственик на аптечна мрежа,

а накрая… като собственик на тотално затворен цикъл: внос на едни лекарства – производство на други лекарства – търговия на дребно с всички лекарства – собственик на 15 медицински центъра, 5 кардиологични клиники и 2 многопрофилни болници – медицински и "доживотен" застраховател…

Бизнес поведението на групата около „Търговска лига“ отдавна е определяно като скандално. И то съвсем закономерно, защото не са един и два случаите, когато собствениците и мениджърите са били обвинявани в агресивност при налагането си на пазара, за нарушения в протоколите за лечение на пациенти, за нелоялна конкуренция, митнически нарушения или заобикаляне на антимонополните и антитръстовите законови разпоредби. Но сякаш по някакво неписано правило, въпросните собственици и мениджъри винаги са се измъквали сухи от водата, тъй като нито едно от обвиненията не бе доказано официално и според процесуалните предписания. 

В същото време, не може да не отбележим, че за групировката работят редица утвърдени лекари. Не са малко и специалистите, които са напуснали столицата само и само да работят за клиниките, поликлиниките и болниците на "Търговска лига".

На тема оборудване и апаратура, дори и най-големия им враг не може да открие дори половин кусур. Просто всичко е последен писък на модата в онкологията, хирургията, кардиохирургия и куп още специалности.

Очевидно и бизнес нюхът им е повече от добър, тъй като сегашната им амбиция е да изпреварят държавата в още едно направление – с многопрофилната болница за майчино и детско здраве, в която се очаква да заработят 28 клиники и отделения "Мама и аз".

Вече стана ясно, че намеренията са тя да бъде изградена в столичния кв. "Дианабад", на бул. "Г .М. Димитров" № 1, на чийто терен от години са ситуирани складовете и офисите на самата "Търговска лига".

Естествено, това начинание не остана без коментари „за“ и „против“. Част от тях – съвсем естествено -бяха на хора, за които темата отново може да бъде превърната в политическа дъвка.

Бившият здравен министър проф. Ангелов например каза, че след като държавата е абдикирала от решението за национална детска болница, съвсем логично е тя да бъде заместена от частен инвеститор, който да реализира този проект.

От самата „Търговска лига“ очевидно също са си гарантирали политически гръб, тъй като главният изпълнителен директор – Таквор Бохосян обяви, че имат

предварителната подкрепа на три от партиите в 48-ото Народно събрание,

защото "този проект не отменя, а подпомага и съкращава времето до създаването на държавна национална детска болница: най-малко защото има още дузина педиатрични специалности, които "Мама и Аз" няма капацитет да покрие".

Не на същото мнение обаче са от Българската педиатрична асоциация. Според становището на неправителствената организация, построяването на мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо, защото това е държавна отговорност и държавен приоритет.

Напрежение възникна и в пациентските организации, които резонно задават въпроса "Какво би станало, ако бъдещата частната болница фалира или пък се нареди до другите частни болници и започне да поставя ултиматуми пред родителите, че или доплащат за лечението на болните им деца, или…?

Сред групата на

крайно резервираните към този частен проект

са и тези, чиито притеснения основно са свързани с бъдещия й начин на работа. Бяха изразени опасения, че частното лечебно заведение най-вероятно няма да покрива всички специалности, а ще се ориентира само към онези – с доброто финансираните. А по този начин ще бъдат ударени и без това недофинансираните държавни клиники, които ще трябва да се справят само слабо заплатените клинични пътеки.

Хората се притесняват и от още нещо: ако служебният Министерски съвет даде разрешение за проекта на „Търговска лига“ и болницата започне да работи след някоя и друга година, тя със сигурност ще „изсмуче“ дефицитните по принцип специалисти от "редовите" детски отделения и клиники. След което ще започне да диктува правилата на играта, защото родителите на болни деца просто няма къде другаде да отидат…

Да не говорим, че този проект "спокойно" може да развърже ръцете на държавата и тя отново да избяга от задължението си да построи и оборудва национална педиатрия… отваряйки път на нови и нови частници! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст