ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кулминация на тържествата за 146-годишнината на Априлската епопея

Панагюрище отбеляза 140 години от Априлското въстание

Кулминацията на тържествата, посветени на 146-ата годишнина Априлската епопея, ще е днес в Клисура. От площад "20 април" ще започне възстановка на героичните събития от 1876 година, на която се очаква да присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Над 100 самодейци и членове на дружеството "Традиция" ще  пресъздадат  ключови моменти от битката при Зли дол между въстаниците и турския башибозук, превземането и опожаряването на градчето.

По случай историческата годишнина премиерът Кирил Петков ще бъде в Копривщица. Там той положи цветя на гроба на Тодор Каблешков и ще наблюдава спектакъла "Първа пушка", възпроизвеждащ епизоди от Априлското въстание.

Център на тържествата, посветени на годишнината, ще е Панагюрище, където хора от цялата страна ще се поклонят пред саможертвата на героите.

След 2 години прекъсване заради COVID пандемията днес столицата на четвъртия революционен окръг отново ще стане притегателен център за много българи, които по традиция на тази дата коленичат и свеждат глава пред неповторимата саможертва на героите от април 1876 г.

Тържествата ще започнат с литийно шествие, което ще премине през града. На историческия площад "20 април" ще бъде ритуалът по издигане на националното знаме. В 11,30 минути ще бъде представен историческият спектакъл-възстановка "Мъжество и саможертва", който пресъздава събитията – от избухването на въстанието до отбраната на Панагюрище.

Тържественият митинг-заря е с начален час 20.30 . Официален гост на тържествата е председателят на Народното събрание Никола Минчев. 

"Априлското въстание е най-героичната проява на нашето национално освободително движение. То е и най-масовото – увлякло цялото българско общество с една цел – свобода", написа във Фейсбук страницата на Министерския съвет днес премиерът Кирил Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст