Театър “Българска армия” празнува 70-атата си годишнина

Театър "Българска армия"

През 1952 г. Театърът на българската войска става държавен театър и се преименува на Театър на Народната армия. От тогава артистите, работещи в "Театър Българска армия", броят годините си и честват празниците си.

Така вече 70 години Военният театър посреща своята публика под различни имена „Театър на народната армия”, „Театър на въоръжените сили”, „Театър Народна сцена”, „Театър на българската армия” и Театър „Българска армия". Той се помещава в сградата на някогашното кино „Роял“, построена през 1936 година. Има основен салон с 500 зрителски места и камерна сцена с шестдесет места.

По инициатива на Театър "Българска армия" от 1991 г. се дават наградите „Аскеер”, които са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се връчват “от артисти – за артисти” и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

По повод 70-ия рожден ден на 4-и май от 19.00 часа Театър "Българска армия" ще срещне публиката си с актьори, режисьори, художници, композитори, полковници и ръководители, свързали живота си с културната институция и запазили завета на първите с неотменната Войнска чест.

Специално за годишнината си Театър "Българска армия" е открил и специална рубрика – 70 години в 70 лица.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *